Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministarka hoće ukidanje Srbijagasa

    Javno preduzeće Srbijagas čeka restrukturiranje a neke njegove delove verovatno i gašenje.

    Naime, ministarka energetike Zorana Mihajlović predložila je Vladi da do kraja godine "Srbijagas" pretvori u zatvoreno akcionarsko društvo da bi do kraja naredne godine bilo ugašeno, saznaje list Blic.

    Kao razlog za restrukturiranje navodi se visoka zaduženost preduzeća i pokušaj sprečavanja finansijskog sloma Srbijagasa i daljeg zaduživanja države.

    Plan je da se iz "Srbijagasa" pre gašenja izdvoje poslovi transporta i skladištenja prirodnog gasa kao i "Azotara Pančevo".

    Prema pisanju Blica, reorganizacija je zamišljena u nekoliko faza. U prvoj fazi se iz Srbijagasa izdvajaju u Distribucija , Transport i skladištenje, Trgovina i drugo u dva, tri ili više zatvorenih akcionarskih društava sa 100 odsto kapitala u vlasništvu države.

    U drugoj polovini godine sprovodi se druga faza tokom koje je predviđeno formiranje novog zatvorenog akcionaraskog društva Transgas, smanjenje broja zaposlenih uz "prirodni odliv" ili otpremnine, pretvaranje JP Srbijagas u AD Srbijagas.

    U trećoj fazi do kraja 2014. predviđa se izdvajanje iz AD Srbijagas imovine i svih pratećih službi u AD Tranasgas i razmatranje formiranje holdinga koji čine AD Transgas, AD Transnafta, AD Elektromreža Srbije, a u perspektivi AD Gasna skladišta Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE