Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amerikanci kupuju Telekom Kosova

    Vlasti u Prištini su odobrile prodaju 75 odsto akcija "Telekoma Kosova" nemačko-američkoj kompaniji "AHOS GMBH".

    Ova nemačka kompanija je, u konzorcijumu sa američkom "Najafi Companies" i tehnologijom "British Telecom", ponudila najvišu cenu od 277 miliona evra, uz uslov da se 35 miliona evra vrati novim akcionarima.

    Konzorcijum ima rok od četiri meseca da plati 277 miliona evra.

    Kako prenosi agencija Reuters, uloga Britanskog Telekoma bila je samo savetodavnog karaktera, bez kapitalnih ulaganja.

    Kosovski ministar ekonomije Besim Bećaj je kazao da prodaja garantuje 2.500 radnih mesta u PTK u naredne tri godine. Ugovor će biti potpisan u naredna dva meseca, a potom novi vlasnici imaju rok od još dva meseca da uplate novac.

    PTK ima više od milion mobilnih pretplatnika, oko 100.000 korisnika fiksne telefonije i pruža usluge interneta i kablovske televizije. Prodaja ne uključuje poštanski segmen, a kosovska vlada će ostati vlasnik 25 odsto udela bar još u narednih pet godina.

    Ponude za prodaju "Telekoma Kosova" otvorene su zvanično prošle nedelje, a većina radnika ovog preduzeća snažno se protivi privatizaciji, dok su očekivanja bila da će "Telekom Kosova" biti prodat najmanje za 300 miliona evra, prenosi RTS.

    U danu kada je vlada odobrila prodaju "Telekoma Kosova" lider opozicionog pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti zatražio je od premijera samoproglašenog Kosova Hašima Tačija da javno objavi sva imena akcionara koji su kupili "Telekom Kosova".

    U pismu medijima Kurti navodi da je kompanija "Axos-Najafi" veoma sumnjiva, te da je ova prodaja protivzakonita, nelegitimna i vrlo štetna i da "Telekom Kosova" ne kupuju kompanije specijalizovane za oblast telekomunikacija, već netransparentni fondovi za koje se ne zna pozadina.

    "Iz izvora koji mi se nije predstavio, dobio sam informaciju da u okviru ponuđenih sredstava kojim menadžira AXOS dosta akcija imaju i domaće (kosovske) kompanije koje su povezane sa političarima na Kosovu, uključujući i kompaniju `Žogulji` koja je finansijer Demokatske partije Kosova, bliska Hašimu Tačiju i redovni pobjednik na tenderima u KEK-u", navodi Kurti.

    Isti izvor je Kurtiju prenio da putem ove privatizacije Telekoma, Tači namjerava da uzme učešće u kupovini kompanije koja je profitabilna, kao što je "Telekom Kosova", kako bi se i nadalje bogatio i da "opere" milione evra zarađene preko korupcije na Kosovu poslije rata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE