Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto srpski bogataši nisu kupovali imovinu Srbije na Kosovu?

    Povodom najave prištinska agencija za privatizaciju da će na prodaju ponuditi Kombinat Trepča, savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da su reakcije države Srbije na privatizaciju srpskih preduzeća na Kosovu apsolutno opravdane, ali dosta zakasnele.

    Priština je nedavno prodala „zlatnu koku“, 75 odsto akcija Pošte i Telekoma Kosova (PTK) koji ima više od 1,2 miliona korisnika za 277 miliona evra, a Kancelarija za KiM je reagovala saopštenjem da je prodaja Telekoma i PTT nelegalna, jer su ti objekti u celosti vlasništvo Telekoma Srbije i PTT Srbije.

    Kako pišu Novosti, upravo je Kombinat Trepča primer kako se otimala preduzeća na KiM u koja je Srbija ulagala ogroman novac.

    „Činjenica je da su dosadašnje vlade zaobilazile ovo ozbiljno pitanje, koje je pitanje međunarodnog prava. Legalistički, nemoguća je privatizacija imovine Srbije na Kosovu, pre utvrđivanja njegovog konačnog statusa. S druge strane, pre nekoliko godina u beogradskim listovima mesecima su objavljivani oglasi prištinske agencije za privatizaciju na koje niko od zvaničnika nije reagovao,“ kaže Kovačević.

    On naglašava da je predlagao srpskim bogatašima da kupe imovinu koju je nudila prištinska agencija za privatizaciju, ali da su oni listom odbijali.

    „Brinula ih je reakcija političara, plašili su se da će biti optuženi da bi takvo ulaganje bilo protumačeno kao podrška nelegalnoj vlasti u Prištini. Po mom mišljenju, to je bio dobar način da zaštitimo srpsku imovinu pre rešenja statusa Kosova. Od kukanja nema koristi, morali smo da budemo mnogo pragmatičniji, jer će pitanje imovine države biti tema nekih budućih pregovora,“ kaže Kovačević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE