Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izgradnja Južnog toka počinje u decembru

    Glavni projekat o izgradnji Južnog toka kroz Srbiju sigurno će biti završen do 30. juna, a izgradnja će započeti u decembru, izjavio je generalni direktor preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović.

    "Imamo garancije četiri ruske banke da su spremne da isprate projekat Južnog toka kroz Srbiju, mada ćemo raspisati tender, pa možda pobedi neka banka koja nije iz Rusije", rekao je Bajatović, dodajući da se privode kraju pripreme za raspisivanje tendera za cevi i za kompresore i da će u septembru biti raspisan tender za izvođače radova na izgradnji gasovoda.

    Direktor "Srbijagasa" je kazao da je izvesno da će u poslovima izgradnje i u celom projektu Južnog toka učestvovati i veliki broj domaćih firmi koje će biti angažovane u poslovima vrednim 600 do 800 miliona evra.

    "Već je izvesno da će se graditi četiri gasne centrale na teritoriji Srbije – u Novom Sadu, Nišu, Beogradu i u Pančevu, a postoji ideja za izgradnju i pete gasne centrale u Paraćinu koja će biti manjeg kapaciteta", rekao je Bajatović.

    Nakon sastanka sa ministrom za energetku i rudarstvo Republike Srpske Željkom Kovačevićem, Bajatović je istakao da će Srbijagas, kao i država Srbija logistički, tehnički i pravno podržati izgradnju kraka Južnog toka kroz Republiku Srpsku.

    U Republici Srpskoj je formirana kompanija "Gas-Res" koje će imati istu ulogu kakvu "Srbijagas" ima u Srbiji, rekao je Bajatović, dodajući da se u Republici Srpskoj planira izgradnja dve gasne centrale i da će i tim projektima "Srbijagas" dati podršku.

    Ministar za energetiku i rudarstvo Republike Srpske Kovačević kazao je da je od Bajatovića dobio iskrene i bitne informacije u vezi sa krakom Južnog toka koji će ići kroz Republiku Srpsku.

    Ističući važnost činjenice da će krak Južnog toka ići kroz Republiku Srpsku, ministar za energetiku i rudarstvo Republike Srpske Kovačević kazao je da je vlada  taj projekat proglasila Projektom od nacionalnog značaja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE