Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Veći minusi ‘gubitaša’, prepolovljen profit dobitnika

    Prošla godina je za najveća javna preduzeća i državna akcionarska društva Srbije bila teška. Završni računi 15 infrastrukturnih preduzeća pokazuju da su poznati ’gubitaši’ povećali ’minus’, dok je profit dobitnika prepolovljen.

     

    Najveći gubitak tokom prošle godine ostvario je Srbijagas. Prošle godine, poslovanje im je donelo "minus" od 11,9 milijardi dinara, a finansijski prihodi su spali na sedam milijardi dinara. Istovremeno, bilans uspeha ove firme otkriva i da su se "ostali rashodi" sa 6,9 milijardi dinara u 2011. godini, lane skoro učetvorostručili – 24 milijarde dinara. "Srbijagas", kao uvozno preduzeće, izgubilo je milione i na kursnim razlikama. Loši rezultati ih ne remete da povećavaju broj zaposlenih. Sa 1.123 stigli su na 1.170.

    "Putevi Srbije" prošle godine su uspele da "minus" uvećaju skoro šest puta, sa 1,4 u 2011. godini, stigli su do 7,9 milijardi dinara. Broj zaposlenih je, međutim, veći i to za 23.

    Učinak "Elektroprivrede Srbije" biće poznat tek u maju, kada se obelodane konsolidovani završni računi. Zasada je sigurno da je sama centrala opet zabeležila gubitak, od 2,4 milijarde dinara. To je ipak upola manje nego godinu pre. Na nivou cele grupacije u 2011. godine je zabeležena dobit od 26,8 milijardi dinara. Broj zaposlenih u centrali prošle godine povećan je za jedanaest.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE