Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li ste zaštićeni od cyber napada?

    Cyber kriminalci sve češće napadaju kompanije kojima često nedostaje i stručnost i resursi da bi na odgovarajući način zaštitile sebe. Prošle godine, kompanije s jednim do 250 zaposlenih bile su žrtve više od 30 odsto svih cyber napada, prema Symantec 2013 Internet Security Threat Report. To je trostruko više nego 2011.

     

    Ovi podaci su loša vest, naročito jer mala preduzeća veruju da su imuna na napade. Pre svega vlada mišljenje da nemaju ništa što interesuje cyber kriminalce, a zaboravljaju da poseduju informacije o klijentima, stvaraju intelektualnu svojinu, i da novac drže u banci.

    Dobri bezbednosni sistemi velikih kompanija često su razlog zašto će meta napadača biti upravo manje kompanije sa slabijom zaštitom, bez obzira što dobit koja bi bila ostvarena napadom na veliku kompaniju može biti znatno veća.

    Polovina ’malware-a’ kreiranih tokom prošle godine kao glavnu metu imala je mobilne uređaje i kao cilj krađu podataka korisnika ili praćenje njihovog kretanja. Krajnji cilj hakera je novac do kog će doći preko bankarskih podataka, brojeva telefona i e-mail adresa prijatelja i poslovnih korisnika mete, ličnih informacija i krađom identiteta.

    Kada su kompanije u pitanju najviše napada tokom prošle godine, 27 odsto, bilo je usmereno na odeljenja istraživanja i razvoja. Najugroženija je zatim bila prodaja, za kojom slede izvršni direktori i članovi bordova. Među najmanje ugroženim, bar prema broju prošlogodišnjih napada, su poslovni asistenti, zatim odeljenja odnosa s javnošću i marketinga, kao i HR odeljenja.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE