Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAD: Ko će ‘nastradati’ nakon usvajanja novog poreza na online trgovinu?

    Američki Senat mogao bi još ove nedelje da usvoji novi porez na online trgovinu od kojeg se očekuje da godišnje prikupi 23 milijarde dolara.

    Predlog zakona, naime, ima podršku većine zastupnika i predsednika Obame, udruženja maloprodanih lanaca, te velikih kompanija kao što su Amazon i Wal Mart.

    Međutim, s druge strane izborne barikade, porezu se protive jednako moćne i uticajne kompanije, eBay, Facebook i Expedia, koje podržavaju republikanci iz Predstavničkog doma. Upravo u Predstavničkom domu najavljuje se veći otpor novom porezu kojeg bi plaćali kupci koji iz jedne države online kupuju robu u drugim američkim državama. Tako prikupljen novac vraćao bi državama i lokalnim vlastima u mestima gde su kupci obavili kupovinu.

    Porez, koji bi u nekim američkim državama mogao dosegnuti i do 10%  vrednosti robe kupljene online, prema predviđanjima analitičara najviše će pogoditi manje trgovce.

    Zato su iz primene zakona, prema predlogu kojeg je podneo Mike Enzi, republikanac iz Vajominga, isključeni trgovci s godišnjim prihodom manjim od milion dolara. Međutim, čelnik eBaya John Donahoe, smatra da to nije dovoljno da bi se spasili mali trgovci. Zato je u svom javnom pismu kupcima na eBayu zatražio da se plaćanja novog poreza oslobode kompanije čija godišnja prodaja ne doseže 10 miliona dolara i koje zapošljavaju manje od 50 radnika.

    Bacajući rukavicu u lice najvećem protivniku, Donahoe navodi kako Amazon, koji lobira za novi porez, ostvaruje prodaju od 10 miliona dolara svakih 90 minuta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE