Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Plata direktora Facebook-a ubuduće jedan dolar

    Facebook je potvrdio da je Mark Zuckerberg, osnivač i CEO najpopularnije društvene mreže ,odlučio da ubuduće prima platu od jednog dolara, a odrekao se i svih bonusa takođe.

    Iako se time pridružio klubu direktora Silikonske doline, centra informatičke industrije u SAD, koji primaju platu od jednog dolara, Zuckerberg se ovim potezom ipak nije zavetovao na siromaštvo.

    Kada je Facebook prošle godine izašao na berzu, Zuckerberg je iskoristio pravo preče kupovine i kupio gotovo za siću 60 miliona akcija, tada vrednih 2,3 milijarde dolra. Još mu i ostaje mogućnost da kupi dodatnih 60 miliona akcija 7. Novembra 2014, za istu cenu od samo 6 centi. prema najnovijim podacima Zuckerbergova plata tokom prošle godine iznosila je 503.205 dolara, što je povećanje u odnosu na 2011. godinu.

    Plata od jednog dolara je simboična. Kompanije moraju da isplate nadoknadu svim svojim zaposlenima tako da besplatan rad ne dolazi u obzir, a i plata od  jednog dolar svakako zvuči bolje. Od prvog dot.com buma, rad za platu od 1 dolara postalo je nešto poput tradicije među izuzetno bogatim rukovodiocima čija nagrada dolazi u obliku akcija.

    Na listi kluba Silikonske doline, izuzetno bogatih direktora i vlasnika kompanija koji već primaju platu po jedan dolar jer sede na gomilama novca, jesu i koosnivači Googla:  Larry Page i Sergey Brin, vlasnik kompanije “Oracle” Larry Ellisoni kompanije “Zinga” Mark Pincus, a do smrti je bio i osnivač Apple-a Steve Jobs.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE