Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U opticaju nova novčanica od 5 evra

    Nova novčanica od 5 evra zvanično je puštena u promet 2. maja.

    Najveću razliku kod nove novčanice je to što je premazana specijalnim lakom, što je zapravo početak sistematske zamene svih novčanica, piše Deutsche Welle.

    Razlike u odnosu na prethodnu su i to da iznos apoena više nije nad tamnom pozadinom ilustracije antičke građevine, već je brojka 5 gotovo na sredini novčanice. Na njenom starom mestu je nešto složenija hologramska traka na kojoj je i glava antičke boginje Evrope. Utoliko se i ova nova serija novčanica evra, koja će postupno zameniti sve stare i zove "Serija Evropa“.

    Neke promene su bile neophodne: skraćenica Evropske centralne banke više nije istaknuta samo na pet, već na devet jezika zemalja koje imaju evro. Toliko "pisanije“ je negde trebalo "nagurati" pa je zato i taj tekst sada postavljen uspravno. Osim toga, do sada su samo veći apoeni brojku iznosa imali odštampano u boji koja se menja u zavisnosti od ugla gledanja. Sad je i "petak“ dobio tu srazmerno skupu grafičku zaštitu od falsifikovanja, piše DW.

    Najveća zaštita – i od korišćenja i od falsifikata – zapravo je poseban lak kojim je novčanica premazana. Zato se i novčanica sasvim drugačije "oseća pod prstima“ i mnogo je glatkija nego stara. To čini i novčanicu težom, ali to ćete teško primetiti čak i ako ste u prilici da imati čitav kofer starih i novih "petaka“: razlika po novčanici iznosi tačno 0,08 grama.

    Doduše, zaštita kopiranja novčanice od pet evra gotovo je akademske prirode: falsifikatorima se jednostavno do sada uglavnom nije isplatio čitav trud i trošak za najmanji apoen.

    Nova novčanica od pet evra je prva koja je puštena u opticaj, ali će potrajati dok se ne dođe i do najvećeg apoena od 500 evra. Prema planovima, tek 2014. će se pojaviti nova novčanica od 10, a godinu dana kasnije od 20 evra. Isto tako, ne morate da jurite po džepovima, novčanicima ili kasicama-prasicama u potrazi za starim novčanicama: one će i dalje da važe, ali će biti sistematski uništavane kako iz opticaja budu stizale na prebrojavanje u centralnu banku.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE