Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Promene u trgovini u regionu zbog izlaska Hrvatske iz CEFTA

    Sticanjem statusa punopravne članice Evropske unije, 1.jula 2013. godine, Hrvatska prestaje da bude članica CEFTA sporazuma i počinje sa primenom svih pravila i propisa koje propisuje EU za svoje članice.

    Hrvatska će prihvatiti zajednički režim trgovine EU koji je u odnosu na Srbiju regulisan Prelaznim trgovinskim sporazumom (PTS), Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP), Ugovorom o trgovini tekstilom i tektilnim proizvodima, kao i unutrašnjim pravilima poput autonomnih trgovinskih mera i tehničkim propisima EU.

    Biro za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije ocenio je da će izlaskom Hrvatske iz CEFTA sporazuma nastati promene u trgovini u pogledu strukture i obimu robne razmene u regionu i da će pojedini proizvodi poreklom iz Srbije iz oblasti agrara imati povoljnije uslove plasmana na CEFTA tržištu.

    Kako su za Betu rekli u PKS, Srbija će dobiti na značaju u trgovini u regionu zbog povoljnijih uslova u pogledu cene radne snage i očekuje se povećana motivacija partnera iz regiona za organizovanje proizvodnje u Srbiji, a koja će biti namenjena za plasman na regionalnom nivou tako i na drugim tržištima.

    Srbija je iz Hrvatske u 2011. uvezla poljoprivrednih proizvoda u ukupnom iznosu od 112,2 miliona dolara, a samo uvoz duvana i proizvoda od duvana bio je 10,5 miliona dolara.

    Ulaskom Hrvatske u EU Srbija će, po proceni PKS, imati prednost u izvozu duvana u Hrvatsku i na CEFTA tržištu i prema ŠP moći će da izvozi cigarete u Hrvatsku bez carine.

    Medjutim, kako ukazuju u PKS, ulazak Hrvatske u EU će nepovoljno uticati na izvoz roba za koje su odredjene izvozne kvote, poput šećera.

    Izvoz šećera iz Srbije u Hrvatsku u 2011. godini bio 526.000 dolara, a sad će ta količina biti uključena u ukupnu kvotu izvoza šećera u EU, koja sada iznosi 180.000 tona godišnje.

    Izvoz ostalih proizvoda u EU koji su na kvotama (vino, junetina, pastrmka i šaran), kako naglašavaju u PKS, neće bitnije uticati na bilans razmene sa Hrvatskom, jer je njihovo učešće u razmeni malo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE