Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izmene poreskih zakona rasterećuju privredu za 1,7 mlrd dinara

    Izmene poreskih zakona na dohodak i doprinose rasteretiće privredu za oko 1,7 milijardi dinara godišnje, a povećati prihode Fonda PIO za 15 milijardi dinara do kraja ove godine, izjavila je savetnik ministra finansija za poreski sistem Milica Bisić.

    Bisić je rekla da se ti zakoni u skupštini mogu očekivati do kraja meseca, a da njihova primena počne već u junu.Ona je podsetila da izmene poreza na dohodak predviđaju smanjivanje stope poreza na zarade sa 12 na 10 odsto, povećanje neoporezivog iznosa plate sa sadašnjih 8.776 dinara na 11.000 dinara, kao i podizanje cenzusa za paušalno oporezivanje sa tri na šest miliona dinara.

    Izmena poreza na doprinose predviđa povećanje stope doprinosa za obavezno penzijsko osiguranje na teret zaposlenog za dva odsto, odnosno sa 22 na 24 odsto, dodala je Bisić. Prema njenim rečima, Fond PIO će po tom osnovu imati za oko 26 milijardi dinara veće prihode godišnje, čime se stvaraju pretpostavke za održiv penzioni sistem.

    Ona je podsetila da su pored izmena ova dva zakona, predviđene i izmene poreskih zakona koje se odnose na imovinu, poreski sistem i dobit i predstavljaju nastavak reforme poreskog sistema Srbije čiji su osnovni elementi utvrđeni Fiskalnom strategijom usvojenom prošle godine.

    Bisić je istakla da su ciljevi izmene zakona rasterećenje privrede, posebno preduzetnika i malih preduzeća, veći nameti za bogate i stvaranje pravednijeg poreskog sistema i stabilnije finansiranje penzionog fonda.

    Privreda Srbije ove godine ostvariće rast BDP-a od dva odsto a možda i više, izjavila je savetnik ministra finansija Milica Bisić.
    Ona je istakla da su već vidljivi znaci blagog oporavka, kao što je rast izvoza i indusrijske proizvodnje. Privredni rast od dva odsto ipak nije dovoljan za veliko poboljšanje životnog standarda, dodala je ona.

    U prvom tromesečju ove godine srpski izvoz je ostvario rast od 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine, industrijska proizvodnja je počela da se oporavlja, zabeleživši rast od 5,2 odsto, bruto domaći proizvod povećan je za 1,9 odsto, čime je ekonomija formalno izašla iz recesije, saopštilo je juče Ministarstvo finansija i privrede.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE