Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenija većim porezima protiv krize

    Da bi Slovenija izašla iz krize, vlada Alenke Bratušek će uvesti krizni porez, povećati PDV i uvesti timove za proveru imovine bogataša, a planira se i prodaja Nove kreditne banke Maribor i državnog udela u Telekomu.

    Ono što se prethodnih nedelja pominjalo u medijima, izgleda će se obistiniti: za izlazak iz krize Slovenačka vlada pokušaće da od jula uvede krizni porez, od iduće godine podiže PDV, a uvodi se i specijalni tim koji će proveravati imovinu bogataša.

    Stopa PDV bi se povećala sa 20 na 22 posto, a niža sa 8,5 na 9,5 posto, oporezivala bi se i neka imovina na koju se sada ne plaća porez, a na dobit bi se, umesto dosadašnjih 15, plaćalo 17 odsto.

    Pored većih poreza i privatizacije, smanjivao bi se i broj zaposlenih u javnom sektoru, za jedan posto godišnje, a pregovara se i o smanjenju zarada. Na taj način, država bi, prema proračunu vlade, prikupila dodatnih 550 miliona godišnje.

    Timovi za proveru imovine "hvataće" one koji izbjegavaju plaćanje poreza, ljude koji su novac izneli u inostranstvo i žele ga vratiti u Sloveniju, velike trgovce koji su radili na crno, kao i razne kriminalne grupe koje nekretnine kupuju gotovinom.

    Vlada u Ljubljani do petka mora poslati u Brisel nacrt programa reformi i stabilizacije javnih financija, a detalje nacrta, vladajuća koalicija će usaglasiti u sredu.

    Sloveniji, državi sa nešto više od dva miliona stanovnika, treba 900 miliona evra za dokapitalizaciju banaka, i sve je izvesnije da će im trebati pomoć Europske komisije, ECB-a i MMF-a. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE