Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počela Godišnja konferencija EBRD u Istanbulu

    Godišnja konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), na kojoj je osnovna tema inovacije i investicije, počela je danas najvećem turskom gradu, Istanbulu.

    U radu skupa, koji traje dva dana, učestvuje i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, koji je, uoči zvaničnog otvaranja konferencije EBRD, održao prezentaciju investicionih potencijala Srbije u Istanbul Kongresnom Centru, koja je izazvala ogromno interesovanje medija, ali i poslovnih ljudi, bankara i potencijalnih stranih ulagača.

    Ministar Dinkić je istakao da u ovom trenutku dve trećine stranih investicija u Srbiji potiče iz Sjedinjenih Američkih Država i zapadnoevropskih zemalja, i najavio aktivnosti države u pravcu privlačenja investicija sa istoka, pre svega iz Ruske Federacije. Srbija je, prema njegovim rečima, putem emisija hartija od vrednosti na stranom i domaćem finansijskom tržištu obezbedila vise nego dovoljna sredstva za pokrivanje ne samo deficita javnih plaćanja do kraja ove godine, već i za finansiranje javnih plaćanja u prvom kvartalu 2014.

    Pre zvaničnog otvaranja skupa EBRD, predsednik bankarske grupacije UniCredit za region centralne i istočne Evrope (CIE), Dajni Franco Papa, izjavio je na konferenciji za novinare da bi privredni rast u tom regionu trebalo u narednim godinama da nadmaši rast u glavnim zemljama Zapadne Evrope, ukoliko uslovi budu povoljni.

    "Taj ubrzani rast verovatno će biti ostvaren više zahvaljujući ulaganjima, nego potrošnji, jer je potrebno modernizovati zastarelu infrastrukturu i uvesti napredne tehnologije", rekao je prvi čovek UniCredit grupe.

    Predsednik EBRD Suma Chakrabarti je, otvarajući Godišnju konferenciju, najavio da će banka pojačati napore da pomogne zemaljma da nastave da sprovode nove reforme, budući da se suočavaju sa još jednom ekonomski izazovnom godinom.

    "Ova godina će biti teška za mnoge zemlje članice EBRD, ne samo u ekonomskom smišlu, već i političkom", rekao je on, i dodao da će banka uložiti maksimalan trud da poveća kreditiranje malih i srednjih preduzeća i da pronađe nove izvore investicionog finansiranja zemalja EBRD.

    Ovo je prvi put da se Godišnja skupština održava van tradicionalnih evropskih destinacija EBRD-a, odnosno prestonica post-komunističkih zemalja. Glavna tema skupa biće, kako je najavljeno, ekonomski izazovi u regionu od Evrope do severne Afrike, gde je banka sada takođe aktivna, a biće reči i o različitim metodama za obnavljanje privrednog rasta – putem tehnoloških I finansijskih inovacija, jačanjem konkurentnosti, kroz podršku dinamičnim malim i srednjim preduzećima, itd.

    Iz EBRD su najavili da će u okviru konferencije predstaviti svoje najnovije ekonomske prognoze za zemlje regiona, uključujući i one u području južnog i istočnog Mediterana. Mada kriza u evrozoni i dalje ima uticaj na ekonomije zemalja u kojima je EBRD aktivan i uprkos tome što je pristup finansijskim sredstvima još ograničen, Banka je 2012. godine investirala 8,9 milijardi evra u 393 projekta.

    "EBRD će uložiti još vise napora u to da pomogne malim I srednjim preduzećima širom regiona da imaju bolji pristup finansijskim sredstvima I da povećaju prekograničnu saradnju”, rekao je predsednik EBRD Suma Chakrabarti.

    On je dodao, kako je saopšteno iz EBRD, da je u ovom period nastavljanja slabog rasta posebno važno za region da se uhvati u koštac sa neophofdnim strukturnim reformama, a banka će im u tome pružiti podršku.

    EBRD je osnovana 1991. Godine s ciljem da pomogne postkomunističkim zemljama na njihovom putu ka demokratiji I tržišnoj ekonomiji. Banka je sada aktivna u 34 zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE