Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Modernizacija pruge do Budimpešte

    Srpske i mađarske železnice potpisale memorandum koji predstavlja prvi korak u realizaciji projekta modernizacije pruge Beograd – Budimpešta.

    Memorandum o razumevanju su potpisali direktori srpske i mađarske železnice, a ukupna vrednost izgradnje drugog i obnove postojećeg koloseka je oko 1,5 milijardi evra, od kojih je za prugu kroz Srbiju potrebno oko 870 miliona.

    Ovo je zajednički projekat dveju susednih zemalja, za koji bi se sredstva obezbedila iz kineskog kredita, koji je na raspolaganju centralnoevropskim zemljama.

    Modernizacija pruge omogućiće kretanje vozova prosečnom brzinom od 160 kilometara na sat, čime će se 400 kilometara puta do Budimpešte prelaziti za tri do četiri sata, umesto do sadašnjih osam.

    Prema rečima ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića svaki minut uštede u vožnji železnicama Evrope donosi tri miliona evra koristi, što govori o značaju ovog projekta, koji bi trebao da se realizuje za dve do tri godine.

    Ambasador Mađarske Oskar Nikovic ističe značaj ovog projekta, uz ocenu da je sramotno da se od Budimpešte do Beograda putuje čitavih osam sati.  "Postojeća saobraćajna veza je nedostojna nivoa naših dobrih političkih odnosa, drago mi je što je Srbija prihvatila naš predlog i što već imamo potpisan memorandum", zaključio je Nikovic.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE