Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Invazija Italijana na Jagodinu

    Investicije pet italijanskih firmi,raznih delatnosti, u Jagodini su preko 100 miliona evra i zaposliće do maja iduće godine 1.200 radnika, izjavio je u subotu, u intervjuu Tanjugu, predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković – Palma.

    Italijani grade i deonicu pruge Gilje – Paraćin, u Svilajncu imaju Fabriku ambalaže za auto delove,a kada se uzme u obzir i fabrika "Fijat" u 45 kilometara udaljenom Kragujevcu, može se govoriti o pravoj "invaziji"Italijana na taj deo Srbije.

    Prvu fabriku je, u martu, otvorila kompanija Andrea Confezione za proizvodnju zaštitnih navlaka za automobile, Confezione Andrea Srbija, koja je u početku zaposlila 150, a nedavno na sajmu zapošljavanja iskazala potrebu za još 300 radnika. Do septembra, prema ugovoru, treba da zaposli svih 520 radnika.

    Ugovor o izgradnji fabrike automobilskih sedišta, potpisala je Kompanija Aunde iz Italije, koja će zaposliti 50 radnika, a predugovor, kompanija VibaK za izgradnju Fabrike za proizvodnju poliprofilenskih filmova, lepljivih traka od poliprofilena i kartona,koja će zaposliti 200 do 300 radnika.

    Sve te fabrike su u Industrijskoj zoni, oko 400 metara od međunarodnog autoputa i železničke pruge Beograd – Niš na "koridoru 10".

    Izgradnju Fabrike sira, načelno je dogovorila Kompanija Monte Veronese, a u petak je Jagodinu posetio Enzo Carino, predstavnik Italijanske naftne kompanije iz Milana, zainteresovan za skladište "Lukoila"u Jagodini.

    "U Veronu, od 14. do 16. Maja vodimo preko 100 poljoprivrednika iz Jagodine, Ćuprije, Knića, Rekovca… iz Vojvodine i siguran sam da ćemo, zahvaljujući toj poseti, dovesti još nekog investitora iz Italije", kaže Dragan Marković – Palma.

    Investitore iz Italije, za Jagodinu i Pomoravlje, opredeljuje dobar geografski položaj, podrška Vlade (subvencije i do 10.000 evra za svako novo radno mesto), jeftina a stručna radna snaga u Srbiji, a u Jagodini blizina međunarodnog autoputa i železničke pruge, besplatno zemljište sa kompletno uređenom infrastrukturom, a jedini je uslov da zaposle radnike.

    "Italijanske biznismene u Jagodinu privlači i efikasnost, brzina, sigurnost, njima treba sredina gde se političari ne svađaju, gde se odluke jednoglasnodonose, gde će dobiti 'papire' brzo, gde sednice Skupštine grada,sa vitalnim tačkama dnevnog reda, traju kratko", rekao je Marković.

    Mi ne sedimo skrštenih ruku, ne čekamo da nam nešto padne sa neba, da nam neko drugi dovoede investitore, nego idemo po Evropi tražimo investitore, dodao je Marković.

    "Ja sam čovek iz privrede, i možda se razlikujem od onih kolega koji nisu iz privrede, i radimo na drugačiji način od drugih gradova", zaključio je Marković.

    Prvi strani investitor u Jagodini bila je Kompanija Porr Werner and Weber iz Beča, koja je u ovom gradu, u oktobru 2010. godine izgradila Regionalni centar za reciklažu kumunalnog otpada i sanitarnu deponiju.

    Uz Italijane i Austrijance, prvufabriku u ovom gradu, 1. juna počeće graditi i Kompanija "Nortkarton" iz Rusije, najmoderniju u Evropi, koja će zapošljavatioko 250 radnika.

    Foto: Printscreen

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE