Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez rešenja za 175 preduzeća u restrukturiranju

    U julu sledeće godine otkaz bi mogli da dobiju većina od oko 55.000 radnika koji trenutno rade u 175 preduzeća u restrukturiranju, za koja, prema stručnjacima, država nije našla rešenje.

    Sa poslednjim danom juna 2014. ove firme više neće biti zaštićene od prinudne naplate, a za većinu će to biti i zvaničan – kraj. Tokom više od deceniju, koliko se broj preduzeća u restrukturiranju samo povećavao, država, smatraju stručnjaci, nije našla rešenje ni za jednu od tih firmi, pa je malo verovatno da će se narednih meseci situacija promeniti.

    Preduzeća u restrukturiranju stvaraju 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, upošljavaju pet odsto svih zaposlenih u zemlji. Od države dobijaju između 55 i 100 miliona evra direktnih subvencija godišnje, a svake godine generišu još 220 miliona evra dugova. Pred državom je sada malo vremena da pronađe odgovor ili da se pripremi da plati veliku socijalnu cenu njihovog gašenja.

    Liberalni odgovor na pitanje šta sa tim firmama je jednostavan, objašnjava direktor Centra za visoke ekonomske studije Kori Udovički: ponudite ih na tržištu, ako vrede, neko će ih kupiti.

    Drugi odgovor je, nastavlja Udovički, da će u tom slučaju većina od tih 55.000 ljudi ostati bez posla, uz ocenu da ne zna ni za jedan uspešan primer restrukturiranja u Srbiji. Mi danas nemamo nijednu državnu instituciju koja zna šta se dešava u privredi. Moramo da znamo odgovor od kojih sredstava, šta i kako ćemo napraviti od tih firmi. Ako to ne znamo, onda je neoliberalni odgovor bolji.

    Poslodavci veruju da će cena restrukturiranja biti sve viša, a građani, privreda i država sve će je teže podnositi, dok sindikati upozoravaju da se ne vidi šta nadležni rade kako bi naredni jun dočekali sa jasnom situacijom.

    Mi ne znamo šta se planira u reindustrijalizaciji, niti znamo ko je kreira, upozorava Dragan Matić iz Industrijskog sindikata. Izgubiće se 60.000 radnih mesta, a mi imamo ukupno 300.000 radnika u industriji. Ko njih može da zbrine? "Prva petoletka", FAP, IMR, IMT, "Jumko", "Beko", "Kluz" su preduzeća kojih nema ili ih uskoro neće biti ukoliko niko o njima ne povede računa.

    Predstavnici Privredne komore Srbije su obelodanili su da su Vladi slali nekoliko grupa predloga kako pomoći ovim firmama, ali nije bilo nikakvog odgovora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE