Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusi i Belorusi zainteresovani za Železaru Smederevo?

    Ruski Uralvagonzavod zainteresovan je za kupovinu Železare Smederevo, ali konačna odluka još nije doneta, rekao je gubernator Sverdlovske oblasti Jevgenij Kujvašov. Za kupovinu smederevske Železare zainteresovan je i Beloruski metalurški kombinat, ali Anatolij Savenok, generalni direktor ove kompanije, ističe da je još rano govoriti o detaljima.

    "Još je suviše rano da se kaže nešto konkretno", kazao je Avenok novinarima u Privrednoj komori Srbije na poslovnom forumu Srbije i Belorusije.

    Jevgenij Kujvašov gubernator Sverdlovske oblasti istakao je da je razgovarao sa generalnim direktorom Uralvagonzavoda Olegom Sijenkom, ali da se još uvek ne zna konačno rešenje.

    „Namera za kupovinu postoji, ali što se tiče donošenja konačne odluke proces je još u toku", kazao je Kujvašov. U pres službi Uralvagonzavoda nisu želeli da komentarišu eventualnu kupovinu srpske želežare.

    U Železari Smederevo 22. aprila je obnovljena proizvodnja pokretanjem visoke peći broj dva, posle devet meseci rada u takozvanom tihom hodu.

    Železara Smederevo je ponovo u vlasništvu države Srbije od januara 2012, kada je dotadašnji vlasnik, američki U.S. Steel, odlučio da je proda za jedan dolar zbog gubitaka ko je je fabrika pravila usled pada cene čelika na svetskom tržištu zbog ekonomske krize.

    Kao odgovor na smanjenje tržišne cene čelika i slabu potražnju, najpre je visoka peć jedan stavljena na "tih hod" 2011. godine, a kasnije je ugašena, dok je polovinom prošle godine na "tihi hod" stavljena i druga visoka peć.

    Tender za prodaju smederevske železare, koji je raspisan 18. aprila prošle godine, nije bio uspešan, pošto nijedna od tri kompanije koje su podnele prijave za učešće – United plzen sa sedištem u Luksemburgu, Donjeck steel group iz Ukrajine i Ural mining and metalurgic company iz Rusije nije dostavila ponudu.

    Novi tender za strateškog partnera je objavljen 8. oktobra 2012. godine, a prvi rok za podnošenje ponuda bio je 26. decembar i jedino se prijavio Uralvagonzavod. Na zahtev te ruske kompanije tender je produžen do 28. februara, ali ta kompanija nije dostavila ponudu.

    U Železari Smederevo 22. aprila je obnovljena proizvodnja pokretanjem visoke peći broj dva, posle devet meseci rada u takozvanom tihom hodu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE