Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vladi Kosova nije jasna investicija NPG-a u Trepču

    Vlada Kosova će naredne nedelje zatražiti od ambasade SAD u Prištini objašnjenje o investiciji američke kompanije u rudnike Trepče u severnom delu Kosova, izjavila je zamenica premijera i ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari Ljilja.

    Ona je u izjavi za portal "gazetaexpress.com" rekla da vlada nema nikakvu zvaničnu informaciju u vezi sa onim što se dogodilo u Trepči. "Nemam šta da kažem pošto nemam zvanične informacije. U ponedeljak ćemo zatražiti zvaničnu informaciju od američke ambasade", rekla je Ljilja.

    Ona je najavila da će odmah nakon dobijanja informacije postupiti shodno zakonima Kosova.

    "U izjavi američke kompanije se, prema kosovskim medijima, kaže da je za postizanje tog sporazuma konzorcijum trebalo da usko saradjuje sa američkim State Departmentom, kako bi se rešili neki problemi koji postoje u vezi sa Trepčom. Zbog toga je nama potrebna zvanična informacija iz ambasade, jer mi nemamo nikakve informacije o toj investiciji", kazala je zamenica kosovskog premijera.

    Američki konzorcijum New Generation Power je u petak sa Vladom Srbije potpisao sporazum o eksploataciji rude iz rudnika Trepča u severnom delu Kosovske Mitrovice.

    Agencija za privatizaciju: Nezakonit ugovor o Trepči

    Kosovska agencija za privatizaciju ocenila je sinoć da je sporazum o poslovnoj saradnji američkog konzorcijuma NGP s predstavnicima Trepče sa severa Kosovske Mitrovice protivzakonit i da se ne može sprovesti kao i da ona, "kao jedini zakonski predstavnik Trepče", nije o tome informisana.

    Prema Zakonu o Kosovskoj agenciji za privatizaciju, ta je institucija ovlašćena za upravljanje društvenim preduzećima na Kosovu, uključujući i ovlašćenje za prodaju, prenošenje ili likvidaciju tih preduzeća i njihovih delova.

    Shodno tome, navodi se u saopštenju agencije, sporazum je u suprotnosti sa zakonima koji važe na Kosovu i nevažeći je i nesprovodiv u praksi.

    Agencija će hitno informisati posebno odeljenje Vrhovnog suda Kosova o, kako se navodi, jednostranoj i nezakonitoj odluci predstavnika Trepče i takodje informisati sve domaće i medjunarodne institucije da je takav sporazum nezakonit i da se ne može sprovesti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE