Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropa `pritiska` Koridor 10

    Koridor 10 je važan putni pravac za Evropu, neke deonice finansira sama Evropska unija (EU) čije predstavnike zabrinjavaju konstantna kašnjenja, dok iz Koridora Srbije poručuju da će ceo projekat biti gotov do 2016.godine, piše Blic.

    Ni nakon 40 godina, koliko je prošlo od kako je Koridor 10 prvi put najavljen kao „prioritet prioriteta”, radovima se ne nazire kraj. Konstantno kašnjenje sa završetkom deonica uspelo je da iznervira i šefa delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera, koji je nedavno zatražio od Ministarstva saobraćaja i Koridora Srbije plan o prioritetima i rokovima za završetak radova.

    Dežer je nedavno poručio da je taj putni pravac izuzetno važan za Evropu, izrazivši zabrinutost zbog kašnjenja i nepovlačenja sredstava za deonice. Pod rizikom su tri deonice, kod Vladičinog Hana, tunel Bancarevo na istočnom kraku od Niša ka bugarskoj granici i deonica Čiflik-Pirot, za čije finansiranje je EU izdvojila oko 4,8 milijardi evra.

    Prema podacima Ministarstva finansija, trenutno više od milijardu evra kredita koje su odobrile EBRD, EIB i Svetska banka nije povučeno.

    U Koridorima Srbije tvrde da će Koridor 10 biti potpuno završen krajem 2015. ili najdalje početkom 2016. godine.

    Iz Delegacije EU kažu kako se očekuje da će tri ugovora o superviziji kojima rukovode početi da se primenjuju u narednih nekoliko nedelja, piše Blic.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE