Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija će usvojiti sve dobre preporuke MMF-a

    Vlada Srbije usvojiće sve dobre preporuke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a tokom leta će odlučiti šta da radi u oblasti privrede, izjavio je Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede Srbije.

    "Ono što je najvažnije je da ćemo sve dobre preporuke sigurno uvažiti. U interesu nam je da poboljšamo privredni ambijent, da smanjimo neproduktivna trošenja, a da potpišemo investicije kao što je ova u Jagodini kako bi rastao izvoz i kako bi se ljudi zapošljavali", kazao je Dinkić.

    Predsenik Vlade Ivica Dačić očekuje da će Srbija na jesen razgovarati sa MMF-om o aranžmanu iz predostrožnosti i istakao da je za ovu finansijsku instituciju ključno da li će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. Dačić je istakao da je sklapanje aranžmana sa MMF-om važno za kredibilnost zemlje i makroekonomsku stabilnost, kao i za strane investitore i privlačenje ulaganja.

    Premijer je najavio dalje ograničavanje javne potrošnje u Srbiji, ali je naglasio da se to neće odnositi na ograničenje plata i penzija. Ministar finansija i privrede istakao je da sve što je neproduktivno mora da se ukine, a od onog što je vitalno ne sme da se odustane.

    "Ne sme da se odustane od izgradnje puteva, infrastrukture, od podsticanja zapošljavanja i izvoza. Moramo voditi računa o standardu penzionera, standardu zaposlenih. Tu prosto nemamo prostora za štednju", kazao je Dinnkić.

    Dinkić je naglasio da mora da se štedi na administraciji, birokratiji i da se poveća društveni bruto proizvod.

    "Bez pokretanja proizvodnje štednja nema smisla. Sama štednja koja se odvija u uslovima stagnacije ili pada bruto društvenog proizvoda samo dodatno produbljuje probleme. Moramo naći dobar balans između štednje i razvoja", kazao je Dinkić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE