Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlada kreće u akciju animiranja investitora

    Privreda Srbije i dalje je u teškoj situaciji i bez privlačenja više domaćih i stranih investicija naša zemlja teško će izaći iz krize, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

    U domaćim medijima se u poslednje vreme prenose komentari iz EU da Fijat "vuče" privredni razvoj Srbije, što je tačno, ali ja nisam zadovoljan, jer to nije dovoljno i zato nam treba više takvih investicvija, rekao je Dinkić, komentarišući zvanični statistički podatak da je Srbija u prvom kvartalu imala rast BDP-a od 1,9 odsto, što je znak da je domaća privreda izašla iz recesije.

    Pročitajte i >>> EK: Izvoz Fijata održava privredu Srbije

    Učestvujući u programu RTS-a, Dinkić je rekao da dok ne krene oporavak u EU, gde Srbija izvozi 60 odsto svoje proizvodnje, Srbija se ne može nadati oporavku privrede i izlasku iz krize.

    „U Vladi smo se dogovorili da krenemo u akciju za animiranje investitora, jer je primer Fijata pokazao da je Srbiji potrebno više takvih investicija, skoro za svaki region u Srbiji, da bi se naša zemlja ekonomski oporavila“, rekao je ministar.

    Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je napravila strategiju privlačenja stranih investicija i ključne destinacije za privlačenje investitora su Rusija, zemlje Persijskog zaliva, Azerbejdžan, Turska, a u poslednje vreme i Belorusija,  odakle se uskoro očekuje ugovor o određenim ulaganjima u Srbiji.

    Prema najavi ministra u skupštinsku proceduru danas će ući paket poreskih zakona koji će rasteretiti privredu i plate zaposlenih. Dinkć je takođe upozorio da će morati da se naprave uštede u svim ministrarstvima za oko 30 miliradi dinara, jer su podbacili neki poreski prihodi zbog krize.

    Komentarišući opravdanost dodeljivanja podsticaja investitorima, Dinkić je rekao da se taj novac vraća u budžet Srbije za 17 meseci. Iako nije bio za davanje podsticaja investitorima, Dinkić je naglasio da se ispostavilo da je to nužnost koja se pokazala opravdanom i u drugim zemljama u okruženju.

    Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) do sada je dodelila podsticaje za oko 250 domaćih i stranih firmi, od čega su polovina domaće bankarske garancije, ali je problem kod naših investitora koji ne uspevaju na vreme da obezbede bankarske garancije, iako dobijaju državne podsticaje kao i strane firme, objasnio je ministar finansija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE