Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zajedničke muke najvažnijeg resursa – agrara

    Zapuštene njive u slabo naseljenim oblastima, mahinacije oko zakupa i "odbrana" zemljišta od potencijalnih kupaca iz Evropske unije, spadaju u najvažnije probleme srpskog i agrara zemalja u regionu.

    Potražnja za zemljištem samo tamo gde je kvalitetno, zaparložene njive u slabo naseljenim oblastima, izbegavanje mahinacija prilikom izdavanja u zakup, "odbrana" zemljišta, kao najvažnijeg resursa, od potencijalnih kupaca iz EU, samo su neki od problema, koje Srbija, u upravljanju obradivim zemljištem deli sa zemljama regiona, kako onima koje se tek spremaju za ulazak u EU, tako i sa onima koje su već članice ove organizacije.

    Problemi upravljanja zemljištem bili su glavna tema regionalne panel diskusije "Efikasno upravljanje poljoprivrednim zemljištem" na kojoj su učestvovali predstavnici ministarstva poljoprivrede Srbije, Republike Srpske, Makedonije, BiH, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

    Sa jedne strane imamo ogromnu zainteresovanost za poljoprivredno zemljište, posebno u Vojvodini i delu centralne Srbije, naveo je direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede Srbije Zoran Knežević.

    S druge, dodao je on, tu je oko 300.000 hektara neobrađenog zemljišta, najvećim delom u istočnoj Srbiji i u tim krajevima je potrebno obezbediti i ostale infrastrturne pogodnosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE