Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fiskalni savet: Moguća kriza javnog duga

    Fiskalni savet ocenio je da su javne finansije u vrlo lošoj poziciji i da je Srbija nedovoljnim smanjenjem deficita u 2013, i odlaganjem reformi došla ponovo u vrlo opasnu poziciju kada je moguća kriza javnog duga. Stoga je ocenjeno da je rebalans budžeta neophodan.

    Kako se navodi u saopštenju, Fiskalni savet je ocenio da se planirana fiskalna politika za 2013. neće ostvariti i naveo da će fiskalni deficitu ovoj godini, umesto planiranih 3,6 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), premašiti 5,5 odsto, čak i sa posebnim merama za smanjenje deficita.

    Fiskalni savet je u izveštaju o prognozama do kraja godine, ocenio da će program mera štednje Ministarstva finansija i privrede smanjiti deficit za 0,6 do 0,7 odsto BDP-a umesto planiranih jedan odsto BDP-a.

    Ukoliko Vlada Srbije bude u stanju da fiskalni deficit u 2013. godini održi ispod granice od 4,5 odsto BDP-a to bismo mogli smatrati uspehom uzimajući u obzir sadašnje fiskalne tokove, naglašeno je u izveštaju.

    Ocenjeno je i da će javni prihodi do kraja godine biti manji od planiranih za oko 80 milijardi dinara ( 2,1 odsto BDP-a) od čega je 55 milijardi posledica lošeg planiranja budžeta.

    Javni dug koji je već iznad 60 odsto BDP-a nastaviće, prema proceni Fiskalnog saveta, da raste i u 2013, i u 2014. godini, i kako je naglašeno, da bi se izbegla kriza javnog duga potrebne su oštre mere Vlade Srbije već u ovoj godini i kredibilan plan smanjenja deficita u srednjem roku.

    Fiskalni savet smatra i da stanje javnih finansija u Srbiji zahteva mnogo ozbiljnije mere od predloženih, odnosno da je odmah potrebno napraviti rebalans budžeta.

    Fiskalni savet u izveštaju pozitivno ocenjuje izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana i Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, koje će, kako se ocenjuje, ponovo uspostaviti fiskalnu ravnotežu između centralnog i lokalnog nivoa vlasti.

    "Procenjujemo da nesklad između Republike i lokalnih samouprava trenutno iznosi 25 milijardi dinara godišnje na štetu republičkog budžeta, a predložene izmene će omogućiti da se najveći deo ove fiskalne neravnoteže otkloni – 20 od ukupno 25 milijardi dinara",

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE