Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji preti bankrot ili – ne?

    Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je da postoji stvaran rizik od bankrota javnih finansija u Srbiji, dok ekonomista Miroslav Zdravković kaže da država nikako nije pred bankrotom s obzirom na to da na računima ima više od 260 milijardi dinara i da može da servisira dugove.

    Altiparmakov je rekao u emisiji Stav televizije Prva da je studija Međunarodnog monetarnog fonda sa podacima o tranzicionim zemljama u razvoju, od Drugog svetskog rata do sada, pokazala da je veći broj zemalja u razvoju čiji su dugovi, kao sada u Srbiji, dostigli 60 odsto bruto domaćeg proizvoda bankrotirao na ovaj ili onaj način, dok je mali broj njih uspeo da izbegne bankrot.

    Altiparmakov je kazao da se problem u reformama javnih finansija akumulira posebno od 2006. godine, kao i u prethodnih 13 godina, jer se u tranziciji troši više nego što se proizvodi.

    Srbija je, kako je rekao, od 2008. od najmanje zaduženih zemalja u regionu stigla na drugo mesto odmah posle Mađarske i taj trend će pre ili kasnije postati neizdrživ.

    Srbija za plate i penzije u javnom sektoru je negativan rekorder u Evropi po izdvajanju BDP i privatna ekonomija, koja mora da bude motor razvoja privrede, ne može da izdrži ovakav javni sektor i zamrzavanje plata i penzija je neminovno, rekao je Altiparmakov.

    Glavni urednik portala Makroekonomija i ekonomista Miroslav Zdravković je, sa druge strane, ocenio da Srbija nije ni sada pred bankrotom, kao što nije bila ni prošle godine, kada je počela priča o tome.

    Zdravković je rekao da Srbija sa 260 milijardi na računima, u odnosu na ranijih 140, ima manji rizik od bankrota, kao i da sa tim novcem može da prevremeno vraća dugove i finansira deficit.

    On je protiv povećanja poreza smatrajući da to znači pad privredne aktivnosti i "grčki scenario", uz ocenu da Ministarstvo finansija savršeno kontroliše javne finansije i da je tu "za čistu peticu".

    Fiskalni savet je ranije saopštio da je neophodno što ranije usvojiti rebalans budžeta, koji će morati da sadrži i mere za kontrolu penzija i plata u javnom sektoru. Fiskalni deficit će u 2013. umesto planiranih 3,6 odsto premašiti 5,5 odsto BDP, dok je javni dug već iznad 60 odsto, a nastaviće da raste tokom ove i u narednoj godini, kažu u Fiskalnom savetu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE