Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brisel neće kazniti Sloveniju

    Slovenija se mora pridržavati preporuka iz Brisela za otklanjanje makroekonomskih debalansa, ali Evropska komisija neće uvesti toj zemlji kaznene sankcije, pišu slovenački mediji.

    Evropska unija (EU) u sredu će upozoriti Sloveniju da se mora pridržavati preporuka za otklanjanje svojih makroekonomskih debalansa, i sprovesti finansijsku stabilizaciju i reforme.

    Ali, protiv Slovenije se neće pokrenuti do sada neupotrebljeni postupak po kojem se članicama EU s previsokim deficitima mogu izreći kaznene sankcije ako takvom svojom politikom ugrožavaju normalno delovanje EU, pišu slovenački mediji, pozivajući se na neimenovane izvore u Briselu.

    Slovenija se u zadnje vreme spominjala kao zemlja protiv koje bi Evropska komisija mogla po prvi put uvesti postupak koji u krajnjem slučaju može dovesti do izricanja finansijske kazne u visini 0,1 posto BDP, ali je izvor iz Brisela naveo da se Evropska komisija neće odlučiti na taj korak.

    Na takvu odluku, dodaju slovenski mediji, delovala je ocena komisije da su Slovenija i njena vlada dale pozitivan signal s nekoliko zadnjih odluka. Reč je o odluci parlamenta da se u u stav unese "zlatno fiskalno pravilo" i o dogovoru vlade i sindikata o smanjenju plata u javnom sektoru.

    Ipak, uvođenje postupka i dalje je moguće ako se reforme i stabilizacijske mere ne budu sprovodile, dodao je izvor iz Brisela koji prenose slovenski mediji.

    U pogledu preporuka Sloveniji, Evropska komisija će najveći akcenat staviti na sanaciju stanja u bankarskom sistemu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE