Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta u poslednje vreme puni tanjire ljudi koji brzo žive?

    Baš kao i svaka druga, moda u ishrani ima svoje prolazno vreme i jedan ’dobar’ jelovnik smenjuje drugi pod izgovorom da je još bolji, još zdraviji i kompletniji. Ipak, čini se da jelovnici o kojima se najviše priča u poslovnom svetu poslednjih godina imaju smisla bar kada je u pitanju šarenolikost i kvalitet namirnica.

    Ovo su četiri dijete ili načina ishrane koje je prihvatila velika većina poslovnih ljudi. Ako i vi živite brzo, ako ste aktivni ceo dan i ne smete sebi da dozvolite energetski pad ili pad koncentracije, da ne govorimo o voljnom momentu, probajte sa jednom od ove četiri najpopularnije dijete koje će vašem telu obezbediti energiju, brinuće o vašem srcu i biće pravi vojnik u borbi sa povišenim šećerom. Struk će sigurno stanjiti.

    Dijete bez glutena nekoliko godina unazad preporučuju lekari uz objašnjenje da smo kao vrsta sve osetljiviji na gluten i da ga treba izbegavati. Možda nemate jasne simptome i na pamet vam ne pada da vašem telu gluten ne prija. To ćete saznati samo ako iz ishrane izbacite hleb, pecivo, krekere, krofne. Prvo, sigurno ćete primetiti promenu u varenju (nema nadutosti i ’teškog’ varenja) i skinućete koji kilogram jer ćete u ishranu kao zamenu za glutenske namirnice uvesti više povrća i voća. Za kratko vreme, nakon ovakvih promena u jelovniku, neizbežan je osećaj lakoće i elana jer energiju koju biste trošili na varenje sada trošite na nešto ’smislenije’.

    ’Paleo’ dijeta je u poslednje vreme veoma popularna. Zovu je i ’dijeta pećinskog čoveka’. Suština je da se u svakom obroku nalazi što više sirovih ili ’živih’ namirnica, što više namirnica kakve se mogu naći u prirodi, dakle, bez dodatih zaslađivača, bojadisera i ostalih veštačkih dodataka. Unos samo originalnih namirnica (voće, povrće, semena, lešnici, orasi, bademi, riba, meso, jaja) sigurno jača imuni sistem i daje neverovatnu energiju (o lakšem varenju suvišno je pričati).

    ’Juice’ dijeta već dugo kruži poslovnim svetom pre svega jer je pristupačan način ishrane – isceđeno voće i povrće možete piti i dok radite ili ste u pokretu. Ovo je jedini način da unesete hranljive materije ukoliko nemate vremena, a često nemate, da na miru sednete i pojedete tanjir sveže salate i voća. Ovakva ishrana poboljšava varenje, vremenom ćete se osloboditi viška kilograma, ali nikako nije zamena za obrok. Lekari je preporučuju kao dodatak ishrani koji će vam ojačati imunitet i dati energiju za svaki dan.

     

    Mediteranska dijeta je najčešći izbor za ljude koji žive dinamičan život, kojima treba više koncentracije, koji zbog obaveza i tempa moraju pažljivo da biraju šta jedu. Na jednom mediteranskom tanjiru naći će se i voće i povrće i masline i riba i celo zrno i maslinovo ulje i koštunjavi plodovi i aromatično bilje, a pored i neki gutljaj crvenog vina. Poznati nutricionista za poslovne ljude Ashley Koff veliku prednost daje ovoj dijeti jer zbog raskošnih ukusa navodi da sednete i provedete vreme u prijatnom obroku, a i vizuelno je veoma primamljiva. „ Ovakav način ishrane neguje svakog aktivnog i poslovnog čoveka i pre svega slavi njegovu kreativnost“, ističe doktorka Koff.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE