Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dinkić: Srbija nije pred bankrotom

    Srbija nije pred bankrotom, ali može ući u bankrot ako se ne povuku određene mere od koji su neke nepopularne, poručio je ministar finansija I privrede Mlađan Dinkić.

    Dinkić je u Skupštini Srbije, na sednici na kojoj se raspravlja o ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji, kazao da ima dovoljno novca da se penzije i plate u javnom sektoru redovno isplaćuju, ali da je pitanje kako će se usklađivati u narednom periodu.

    Prema njegovim rečima, u okviru vladajuće koalicije u narednih sedam dana biće održane konsulatacije I izaćiće se sa konkretnim predlogom.

    Dinkić je dodao da nema terorije da se penzije smanje, ali da je pitanje koliko penzije mogu da rastu i da oni koji kažu da će se smanjiti ne govore istinu.

    “Garantujemo redovnu isplatu penzija”, naveo je ministar, ocenivši da manevarski prostor za uštede nije uopšte velik i da treba napraviti balans između mera štednje i investicija.

    Dinkić je naveo i da podaci o nezaposlenosti koje su izneli poslanici opozicije nisu tačni. Rekao je da se broj nezaposlenih nije povećao za 30.000 u prva četiri meseca, već za 6.000, istakavši da će pravo stanje u toj oblasti biti poznato tek u junu, nakon ankete o radnoj snazi. Kako je dodao, ti podaci neće biti dobri i time nećemo moći da se pohvalimo, a činjenica je da nije mogla ni prethodna vlada.

    Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbij, za Radio Novi Sad upozorio je da Srbiju očekuje serija štrajkova ukoliko bude ostvarena inicijatica o zamrzavanju plata i penzija. Kako je naglasio, to se pre svega odnosi na društvene delatnosti i istakao da  zamrzavanje plata faktički traje već godinama.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE