Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rekordan izvoz u aprilu

    Izvoz u aprilu dostigao je rekordnih 950 miliona evra na mesečnom nivou, s rastom od 30 odsto u odnosu na april prošle godine čemu je najviše doprineo izvoz automobila i auto-komponenti.

    Izvoz je u aprilu porastao za 30 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine i dostigao je apsolutni rekord od 950 miliona evra na mesečnom nivou, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede Srbije.

    Ukoliko se ovaj trend rasta izvoza i industrijske proizvodnje nastavi do kraja godine, i ako se ostvare očekivanja o relativno dobroj poljoprivrednoj sezoni, rast bruto domaćeg proizvoda mogao bi biti i veći od planiranih dva odsto, piše u saopštenju Ministarstva.

    Ministarstvo je navelo da je Vlada Srbije odlučna da sprovede sve neophodne mere koje će omogućiti da se privredni rast Srbije u još većoj meri bazira na rastu izvoza, kao jedina realna i održiva strategija za preko potrebno povećanje zaposlenosti.

    U prva četiri meseca ove godine izvoz je bio za 24 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz praktično stagnirao.

    Snažnom rastu izvoza najviše doprinosi izvoz automobila i auto-komponenti koji učestvuje sa 20 odsto u ukupnom izvozu, zatim izvoz električnih mašina i aparata, tekstilnih proizvoda, obojenih metala i proizvoda od metala.

    Za razliku od prethodnih godina u strukturi izvoza sada dominiraju proizvodi visokog stepena dodate vrednosti, umesto sirovina i poluproizvoda niskog stepena profitabilnosti.

    U aprilu je nastavljen i oporavak industrijske proizvodnje, sa rastom od 5,7 odsto na mesečnom nivou, a u prva četiri meseca ove godine industrijska proizvodnja je bila za 5,3 odsto veća nego u istom periodu lane, piše u saopštenju Ministarstva finansija i privrede Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE