Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Švajcarska više neće biti finansijski raj

    Pod pritiskom najmoćnije zemlje sveta Švajcarska je pristala da ublaži svoja dosad stroga pravila o bankarskoj tajni.

    Na ublažavanje bankarske diskrecije Švajcarska se odlučila nakon što se 13 njenih banaka našlo pod istragom američkih vlasti.  Vlada u Bernu napravila je tako zakon kojim se otvara put manjoj diskreciji koju su klijenti dosad uživali u tom alpskom finansijskom raju.

    Švajcarska je odlučila da ublaži stroge propise o banakrskoj tajni, koji će njenim bankama omogućiti da se nagode s američkim vlastima. U predlogu zakona, o kojemu još mora raspravljati parlament, vlada u Bernu je odlučila da će švajcarske banke moći da dostavljaju informacije o aktivnostima njihova osoblja i klijenata u SAD-u.

    Iako banke identitet klijenata i dalje neće otkrivati, u Bernu veruju da će američkim vlastima i ove informacije biti dovoljne da smanje pritisak na Švajcarsku i njene banke.

    Zauzvrat Amerikanci više ne bi istraživali prethodne aktivnosti švajcarskih banaka i njihovih američkih klijenata, ali kazne će verovatno morati da plate. Procene govore da bi njihove blagajne zbog toga mogle biti olakšane za sedam do deset milijardi švajcarskih franaka.

    „Ovo će rešenje pomoći bankama da izađu iz situacije u kojoj su se našle,“ poručila je švajcarska ministrka finansija Eveline Widmer-Schlumpf koja je zakonski predlog svoje vlade ocenila kao “pragmatično rešenje”. Iako su švajcarski bankari javno podržali ovakvo kompromisno rešenje spora, neslužbeno pokazuju razočaranje što je njihova vlada popustila pod pritiscima Vašingtona.

    Amerikanci su istragu protiv švajcarskih banaka pokrenuli nakon što je UBS 2009. godine priznao da je hiljadama svojih klijenata pomogao da izbegnu plaćanje poreza u SAD-u, što ga je stajalo kazne od 780 miliona dolara. Administracija Baracka Obame je potom pokrenula istragu protiv niza švajcarskih banaka za koje sumnja da su svojim američkim klijentima pomogle u izbegavanju plaćanja poreza.

    Ta je istraga najstariju švajcarsku privatnu banku, Wegelin.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE