Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Etihad poslednja šansa za Jat

    Očekuje se da aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad dostavi ponudu za strateško partnerstvo sa Jat airwaysom do 15. juna, kažu za Politiku ljudi koji su uključeni u te pregovore.

    Nakon toga Vlada Srbije trebalo bi da odgovori i ukoliko pristane na uslove Etihada, a dogovor se ozvaniči, kompanija iz UAE bi zvanično na jesen mogla da preuzme upravljanje.

    Ponuda bi trebalo da bude znatno pooštrenija nego što se očekivalo do pre nedelju ili dve, budući da srpska strana nije ispoštovala prvobitni dogovor sa Etihadom da se dok traju pregovori ništa u kompaniji ne menja, dok je u međuvremenu promenjeno celokupno rukovodstvo Jata.

    Ukoliko se sve bude dešavalo kako je ranije najavljeno, država Srbija će preuzeti dugove Jata od oko 170 miliona evra. Plan Etihada je da novi Jat već 2014. bude profitabilan i da 2015. završi sa zaradom od oko 25 miliona evra.

    Jedna od prednosti Jata je što i sve ostale aviokompanije u okruženju stoje podjednako loše ili još gore, pa je ovo Etihadu prilika da se pozicionira na tržištu.

    Prva stvar koja će morati odmah da se rešava je višegodišnji spor sa Air busom, kome je Etihad ogromna mušterija.

    Kako saznaje Politika, čim se Etihad pozicionira u Jatu, u Air busu očekuju da će im se javiti, a kako kaže naš sagovornik dobro upućen u ova dešavanja, ponuda je gotovo spremna.

    Kako je već najavljeno, u novoj aviokompaniji, Etihad bi imao 49 odsto vlasništva, a država 51 procenat. Po svoj prilici, Etihad je poslednja šansa za Jat, koji je u toku prošle godine zabeležio gubitak od 3,68 milijardi dinara.

    Pročitajte i>>>Eksperti Etihada završili analizu Jata

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE