Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za dve godine izlazak iz krize i više investicija

    Srbija bi za dve godine trebalo da izađe iz ekonomske krize, što će povećati priliv stranih investicija, ali država treba da omogući jednake i fer uslove za sve učesnike na tržištu, rekao je potpredsednik Saveta stranih investitora Gabor Bekefi.

    Najvažnije je da Vlada Srbije održi makroekonomsku stabilnost u zemlji, što će biti od koristi svima. Kao deo tih napora trebalo bi reformisati javni i poslovni sektor, obezbediti stabilnu i transparetnu poslovnu klimu, doslednu primenu donetih zakona i snažnu borbu protiv korupcije, rekao je Bekefi.

    "Strani invstitori očekuju da država definiše sopstvenu ulogu u ukupnoj privredi. Država sada igra dvostruku ulogu – kreira ukupan okvir za poslovanje i učestvuje u privredi kroz državne kompanije. Trebalo bi da Vlada bolje razjasni te dve uloge i napravi fer uslove za sve na tržištu, bilo da je reč o državnim ili privatnim kompanijama", mišljenja je Bekefi..

    Potpredsednik Saveta stranih investitora ističe da nisu samo velike investicije te koje pokreću ekonomiju, već i mala i srednja preduzeća, koja treba da nađu svoj put.

    Na pitanje šta je pozitivno do sada Vlada Srbije učinila na privlačenju investitora, on je odgovorio da je pojednostavljeno poresko zakonodavstvo, ukinuti su parafiskalni nameti, pojednostavljene neke procedure za uvoz hrane.

    Potrebno je više raditi u oblasti ljudskih resursa i poslova sa osiguranjem. Vlada treba da donese mere kojima će biti omogućena veća fleksibilnost prilikom zapošljavanja, poručio je Bekefi.

    On smatra da treba produžiti ugovor o zapošljavanju na određeno vreme na više od godinu dana, jer bi kompanije mogle lakše da prilagođavaju broj zaposlenih takozvanim "kratkroočnim potrebama tržišne ekonomije".

    Investitorima je veoma važna predvidivost kako bi mogli da izračunaju kolika će biti rizik za njihovu investiciju, koliki je period otplate ili uopste kolika ce biti zarada od te investicije, objasnio je Bekefi.

    Savet stranih investitora smatra da će pregovori o pristupanju Srbije EU ojačati sve oblasti na koje ukazuje ta poslovna asocijacija. Mnogi važni elementi biće pokrenuti u pregovorima između Srbije i EU, što će povećati konkuretnost Srbije i privuči još stranih investitora.

    Bekefi je podsetio da su članice Saveta do sada u Srbiji investirale oko 17 milijardi evra, da učestvuju u BDP zemlje sa oko16 procenata i zapošljavaju više od 88 000 radnika. Savet stranih investitora osnovan je 2002.godine, kada je imao 14 članova, a ta asocijacija danas okuplja preko 130 članica, kompanija koje pripadaju različitim granama privrede.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE