Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji potreban novi ekonomski sistem

    Član Nacionalnog saveta za privredni oporavak Nikola Pavičić izjavio je da je Srbiji potrebna promena celokupnog ekonomskog sistema i ocenio da nikakve mere kojima će se pokušati "zakrpiti" postojeći sistem neće biti od pomoći.

    "Valjda je sada, a čini se da jeste, i političarima jasno da se dalje ovako ne može i da su sve mere, o kojoma se ovih dana pričalo, na kratke staze. One samo 'šminkaju' ono što se više ničim ne može ulepšati", rekao je Pavičić za današnji novosadski Dnevnik.

    Prema njegovim rečima, potrebna je promena celokupnog ekonomskog sistema, "da se krene od početka", što je veoma bolno, nije popularno i ne donosi odmah rezulatate, ali svako odlaganje "sutra će još više boleti".

    "Da bi se promenio ekonomski sistem, treba imati hrabrosti i javno priznati da postojeći ne valja, da se ne može popraviti i da mere koje će morati hitno biti usvojene neće biti dovoljne da već sutra
    živimo bolje", kazao je Pavičić.

    Dodao je da postoje dva ključna problema: jedan je u finansijskoj sferi, jer Srbija ima najviše kamate u Evropi s kojima nema stranih investicija, rasta proizvodnje, novih radnih mesta.

    "Drugi problem je kurs dinara. Imamo precenjen dinar koji je uništio izvoznike. Dao je šansu decenije uvoznicima. Precenjeni dinar je glavni krivac za izgubljenih 400.000 radnih mesta od 2009. do danas.
    Sa precenjenim dinarom Srbija nema izvoza ni novih radnih mesta, a bez toga svima je jasno da ekonomskog oporavka neće biti", ocenio je Pavičić.

    Prema njegovim rečima, uštede se mogu i moraju praviti i na primanjima u javnom sektoru da bi se stimulisali zaposleni u privatnom sektoru koji jedini nešto proizvode, pošto su u ovom trenutku plate
    u javnom sektoru 35 odsto veće od plata u realnom sektoru, a toga "nema nigde u svetu".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE