Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbiji potreban plan za IT investicije

    Prvi vidljivi rezultati nedavne posete srpske državne delegacije američkim gigantima industrije iz oblasti informacionih tehnologija u silicijumskoj dolini, mogu se očekivati tek na jesen, ali prethodno, Srbiji je potreban jasan plan razvoja elektronske uprave.

    Za tada su najavljene posete predstavnika nekih od tih kompanija Srbiji, a neke od njih, kao što su Google, Apple i Amazon trebalo bi da sve svoje najznačajnije servise učine dostupnim i našim građanima, kaže za Politiku državni sekretar za telekomunikacije u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Stefan Lazarević.

    Glavno pitanje je šta mi kao država moramo da uradimo kako bi neke od kompanija iz Silicijumske doline zaista i došle na ovo tržište. I to ne samo kako bismo imali komercijalne poslove kao do sada, već i stratešku saradnju i zajedničke naučne projekte.

    Svim relevantnim kompanijama moramo da predstavimo jasan plan razvoja elektronske uprave, da pokažemo da shvatamo značaj ulaganja u obrazovanje i da radimo na tome da stručni kadrovi iz oblasti elektrotehnike i IT ne postanu deficitarni, ali i da obezbedimo efikasno i racionalno upravljanje informaciono-komunikacionom infrastrukturom, odgovara Lazarević.

    Kako navodi, jedna od kompanija je već je bila na sastanku u Ministarstvu i samim tim pokazala ozbiljne namere da proširi poslovanje u našoj zemlji, a pošto je jedna od važnih tema razgovora bilo obrazovanje, nadležni očekuju konkretne ponude pojedinih kompanija u vezi sa obrazovanjem u domenu IT.

    Očekujemo da te kompanije počnu da razgovaraju sa univerzitetima o mogućnosti otvaranja razvojnih laboratorija na pojedinim fakultetima. Moramo da razmotrimo mogućnost uspostavljanja akademije za prekvalifikaciju nezaposlenih, budući da je potražnja za zaposlenima u sektoru IT velika, objašnjava Lazarević.

    Jedna od najvažnijih stvari je i ugovor o licenciranju koji je potpisan sa Microsoftom. Reč je o regulisanju odnosa između Vlade Srbije i te kompanije, koji se odnose na postojeće licence Microsofta koje koriste organi državne uprave.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE