Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agrokor preuzeo Mercator

    Agrokor je u Ljubljani potpisao Ugovor o kupoprodaji 53,12 odsto deonica Mercatora sa vlasničkim Konzorcijumom od 12 deoničara, čime se stvara najveća maloprodajna kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi.

    Agrokor će za deonicu Mercatora platiti 120 evra, pod uslovima predviđenim Ugovorom, što iznosi 240 miliona evra za 53,12 posto dionica Mercatora odnosno 452 miliona za stopostotni udeo u kompaniji.

    Realizacijom Ugovora, zajedno s Mercatorom, Agrokor će ostvarivati godišnje prihode od 7 milijardi evra i zapošljavati 60 hiljada ljudi, pa ta kompanija smatra kako ovo povezivanje ide u korist i na dobrobit kupaca, zaposlenih, proizvođača, zajmodavaca i drugih, saopšteno je iz Agrokora.

    Po oceni Agrokora, komplementarnost kompanija je dodatna snaga i potencijal koji će omogućiti poboljšanje profitabilnosti i dodatne finansijske stabilnost, kao i daljnje širenje na tržištima regije, uz moguć ulazak i na nova tržišta.

    Ističući da okončanje transakcije podleže merodavnim regulativnim odobrenjima, uspešnom restrukturiranju Mercatorovog duga i drugim ugovorenim uslovima, u Agrokoru očekuju da će transakcija biti završena u ovoj godini.

    Nakon toga, Agrokor će u skladu sa Zakonom o preuzimanju objaviti obaveznu javnu ponudu za preostale nepreuzete deonice, navodi se u saopštenju.

    Agrokor koncern najveća je privatna kompanija u Hrvatskoj i jedna od najjačih kompanija u jugoistočnoj Evropi.

    U sklopu koncerna Agrokor posluju i neki od najvećih hrvatskih proizvođača, kao i kompanije iz zemalja regiona, BIH, Srbije i Mađarske. Srpske firme koje posluju pod Agrokorom su Dijamant, Frikom i Idea.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE