Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pokrenut stečajni postupak u KAP-u

    Postupak za pokretanje stečaja u Kombinatu aluminijuma u Podgorici (KAP) već je počeo, pošto je u petak najavljen.

    Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić najavio je prvo ročiste za 16. jul, kada bi trebalo da se raspravlja o zahtevu Ministarstva finansija da se pokrene stečajni postupak. Perišić će do tada, kako je objasnio, štititi imovinu i kontrolisati plaćanja koja se tiču KAP-a.

    Još nije utvrđeno kakav će biti stečaj – takozvani programirani, koji predviđa ozdravljenje firme u određenom periodu, ili klasični, što podrazumeva proglašenje formalnog bankrota firme, rasprodaju imovine i likvidaciju fabrike.

    Za sada je glavno pitanje ko će, da li država ili sami građani, vratiti velike dugove KAP-a, koji se odnose na oko 102 miliona evra kredita te fabrike i na dug za neplaćenu električnu struju Elektroprivredi Crne Gore, u iznosu od 44 miliona evra.

    Nije isključeno da protiv države Crne Gore bude pokrenut arbitražni postupak, u slučaju da odlukama o vraćanju kredita i plaćanju računa ne budu zadovoljni ruska Centralno-evropska aluminijska kompanija, vlasnik KAP-a, i italijanska kompanija A2A, suvlasnik Elektroprivrede Crne Gore.

    Prema opštem uverenju analitičara, Crnu Goru, odnosno, njenu Vladu, u svakoj opciji, čeka finansijska, ali i politička nezivesnost.

    Rešavanje pitanja opstanka KAP-a podelilo je još ranije dve članice vladajuće koalicije, Demokratsku partiju socijalista (DPS) i Socijaldemokratsku partiju(SDP). Manja članica koalicije, SDP, ranije je zagovarala bezuslovni raskid kuporodajnog ugovora sa Rusima, dok je DPS insistirala da se ruskoj kompaniji isplati određena nadoknada, da bi napustila suvlasništvo u KAP-u.

    Ranije je SDP i sama trazila stečaj u KAP-u, a na posljednoj sednici Vlade, sa koje je najavljen stečaj, njeni ministri su o tome "izuzeli mišljenje".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE