Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Primena olakšica za ‘švajcarce’ od 1. avgusta

    Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić izjavio je da će banke učiniti sve da preporuka Narodne banke Srbije o rešavanju problema otplate stambenih kredita indeksiranih švajcarskim francima počne da se primenjuje od 1. avgusta.

    Dugalić je, gostujući na RTS-u, naglasio da je Upravni odbor UBS prihvatio ovu preporuku, ali i da banke moraju da donesu svoje interne odluke, kao i da pripreme svoja IT rešenja.

    "Prvi korak koji ćemo da napravimo je da pozovemo predstavnike NBS da učestvuju u pripremi tog rešenja, kako bismo uštedeli na vremenu", kazao je Dugalić.

    Pročitajte i >>> Banke prihvataju preporuke NBS o kreditima u francima

    On je dodao da klijenti koji su se zadužili u švajcarskim francima dobijaju predah od tri godine i rata će im biti manja do 19 odsto.

    "Uvereni smo da će se za tri godine mnogo toga promeniti, a pre svega odnos između evra i švajcarskog franka", naveo je Dugalić.

    Generalni sekretar UBS je objasnio da će klijenti imati dve mogućnost – da im se produži rok otplate za period kada je mirovalo njegovo zaduženje u banci, ili da se odmah pripiše inicijalnom dugu i da se raspodeli na rate.

    Pročitajte i >>> Preporuka NBS za kredite u švajcarcima

    Banke će, kako je naveo, spremiti anekse ugovora za sve klijente, a na njima je da dođu do filijala ukoliko su zainteresovani za takvo rešenje.

    Upitan da li će biti prihvaćena preporuka NBS da kamate, koje su dužnicima  podizane bez osnova, budu vraćene na raniji nivo, odnosno da im za tolike naplaćene kamate umanji osnovni dug, on je rekao da će udruženje bankama preporučiti da prihvate ovu preporuku.

    "Preporučićemo bankama da prihvate i ovu preporuku NBS i banke će u skladu sa poslovnom politikom razmatrati svakog svog klijenta i tamo gde to bude moguće one će to i učiniti", kazao je Dugalić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE