Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BIZLife konferencija: Uvesti konkurenciju u zdravstvo

    Reforma zdravstvenog sistema mora da obezbedi i uvođenje konkurencije državnom osiguranju kako bi više davalaca usluga moglo da pruža građanima zdravstvenu zaštitu. U tom slučaju ona bi bila dostupnija i kvalitetnija, rekao je na današnjoj konferenciji medijske kuće BIZLife ’Budućnost zdravstva i farmaceutske industrije u Srbiji’, Periša Simonović, državni sekretar u Ministartsvu zdravlja, aludirajući na izjednačavanje privatnog i zdravstvenog osiguranja u Srbiji.

    Pitanje koje se nameće, kako je rekao, je obezbediti paket usluga koje bi građani o trošku zdravstvenog osiguranja mogli da koriste u privatnim zdravstvenim ordinacijama i bolnicama kojih je u Srbiji 3.400.

    BIZLife konferencija: Država diskriminiše domaće proizvođače lekova

    Mogućnost izbora osiguranja odnosno ustanove i lekara nasuprot  trenutnom monopolističkom modelu, omogućilo bi po uverenju Draška Karađinovića, koordinatora NVO ’Doktori protiv korupcije’  i smanjenje korupcije u zdravstvenom sistemu.

    „To što danas lekari deo radnog vremena provedu u državnoj bolnici a onda upućuju pacijente kod njih u privatnu ordinaciju je legalizovani sukob interesa“, smatra Karađinović a njegovo mišljenje deli i Dušan Milisavljević, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije.

    Obraćajući se učesnicima konferencije, Milisavljević je rekao da lekare koji prekovremeno rade u privatnoj praksi smatra onima koji nose ’crne mantile’  obrazlažući svoj stav podacima o urađenih 6.000 abortusa u privatnim ordinacijama u Nišu nasuprot 47 izvršenih na ginekologiji u Kliničkom centru u ovom gradu. 

    „Liste čekanja su takođe potencijalni izvor korupcije. U Nišu se za zračnu terapiju čeka dva meseca a neko kome je potrebna nema nijedna dan vremena za gubljenje“, poručuje Milisavljević najavljujući nestašicu lekova za hemofiliju.

    „Za mesec dana imaćemo nestašicu jer udruženje hemofiličara sada ima 500.000 jedinica leka što nije dovoljno ni za mesec dana a tender za nabavku nije ni raspisan“, uveren je Milisavljević.

    Na prvom panelu konferencije pod nazivom „Zdravstvo Srbije – u rukama politike ili struke“, debatovalo se i o manjku lekara u Srbiji o kadrovskoj politici, zapošljavanju mimo ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje kao i o nedavnim nestašicama lekova. 

    Foto: Jelena Vučetić

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE