Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS:Valuta slabi i u drugim zemljama regiona

    Narodna banka Srbije (NBS) ukazala je da se slabljenje domaće valute ne dešava samo u Srbiji, već i u gotovo svim zemljama u regionu koje sprovode režim rukovođeno fluktuirajućeg kursa.

    U poslednjih mesec dana dinar je oslabio za 2,9 odsto, mađarska forinta za 2,4 odsto, poljski zlot za 2,8 odsto, rumunski lej za 4,1 odsto, turska lira za 6,3 odsto, dok je od valuta zemalja u regionu sa istim  ežimom deviznog kursa ojačala samo češka kruna i to za 1,2 odsto, navela je NBS.

    Da bi ublažila slabljenje domaće valute NBS je intervenisala na deviznom tržištu, što su, kako je istaknuto, učinile i druge centralne banke.

    "Slabljenje valuta zemalja regiona i rastućih tržišta inicirano je očekivanjima da će Američke federalne rezerve (FED) od septembra započeti sa postepenim smanjenjem obima kupovine hartija od vrednosti i po tom osnovu smanjiti iznose dodatnog ubrizgavanja likvidnosti", piše u saopštenju NBS.

    Dodaje se da su na takve najave međunarodni investitori reagovali smanjenjem ulaganja u imovinu u lokalnim valutama, povlačenjem iz domaćih valuta i povećanom tražnjom za devizama, što je uticalo na slabljenje lokalnih valuta.

    "Kod nekih zemalja, kao što su Srbija ili Turska, inicijalni pritisci na slabljenje domaće valute dodatno su intenzivirani ekonomskim i političkim specifičnostima pojedinih zemalja. U slučaju Srbije dodatni pritisci na dinar potiču po osnovu zabrinutosti domaće i međunarodne javnosti povodom stanja javnih finansija i njihove dugoročne održivosti", istakla je NBS.

    U narednom kratkoročnom periodu stabilizacija na deviznom tržištu, po proceni NBS, "obezbediće se otklanjanjem neizvesnosti u vezi sa budućom ekonomskom politikom, koja podrazumeva kredibilan program fiskalne konsolidacije i dosledno sprovođenje neophodnih reformi u javnom sektoru".

    Kako se dodaje, u dugom roku "stabilizacija na deviznom tržištu bi trebalo da se obezbedi promovisanjem rasta privrede baziranom na neto izvozu, koji bi trebalo da doprinese prilagođavanju deficita tekućeg računa dugoročno održivom nivou".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE