Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Putevima Srbije preti blokada računa zbog neplaćanja PDV-a

    Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio da će račun preduzeća ’Putevi Srbije’ biti blokiran za pet dana, jer od 2008. godine ne plaćaju PDV na putarinu, tako da se taj dug drastično povećao.

    Odgovarajući na pitanja privrednika u Privrednoj komori Srbije o blokadi računa firmi, Dinkić je rekao da je bilo dovoljno godinu dana javnih upozorenja da se moraju izmiriti poreske obaveze i najavio javno objavljivanje najvećih poreskih dužnika i blokadu njihovih računa.

    Dinkić je nagovestio da će država od kredita Evropske investicione banke od 500 miliona evra, za koji će uskoro biti potpisan ugovor, odobravati dugoročne kredite privredi pod povoljnim uslovima. U saradnji sa 10 najjačih domaćih banaka, ta sredstva biće ponuđena privredi u vidu dugoročnih kredita sa rokom otplate na 15 godina, uz relativno dug grejs period od pet godina, precizirao je Dinkić.

    Javno preduzeće Putevi Srbije saopštilo je da se porez na dodatu vrednost (PDV) na putarinu po zakonu ne plaća.

    "Prihod od putarine je javni prihod, a na javni prihod se ne plaća PDV jer bi u suprotnom država sama sebi plaćala porez, što se ne radi nigde u svetu", navodi se u saopštenju Puteva Srbije.

    Kako se navodi, PDV nije uračunat u cenu putarine u Srbiji, što znači da učesnici u saobraćaju na teritoriji Srbije ne plaćaju PDV prilikom korišćenja autoputeva.

    "Kada bi u cenu putarine bio uračunat PDV, putarina bi bila skuplja za 20 odsto", navode Putevi Srbije.

    Dodaje se da ista praksa važi u evropskim zemljama, odnosno tamo gde državni organ, odnosno javno preduzeće, vrši naplatu putarine, PDV na putarinu se ne obračunava i samim tim je cena putarine niža.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE