Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pokrenut postupak gašenja Alpine

    Najveći bankrot u istoriji posleratne Austrije završiće se, po svemu sudeći, po najgorem mogućem scenariju. Koridori Srbije još nemaju zvaničnu informaciju o statusu Alpine Bau GmbH.

    Kako su u nedelju javili austrijski mediji poslednji pokušaji da se nađe drugo rešenje su propali i stečajni upravnik druge po veličini austrijske građevinske firme Alpine Bau GmbH, Štefan Ril pokrenuo je postupak njenog gašenja, prenosi Danas.

    Alpine u Austriji će biti razbijena na regionalne delove. Već posle sastanka austrijskih ministarstava za privredu i rad, sindikata, banaka i saveta preduzeća, austrijske građevinske firme su pozvane da preuzmu njene poslove u Austriji i u što je većoj meri zaposlene.

    Koncern Alpine zapošljava oko 15.000 radnika od čega 7.500 u Austriji. Interes za preuzimanje poslova i radnika u Salcburgu, Tirolu i Štajerskoj su, navodno, već izrazili i kod nas poznata firma Porr i firma Hinteregger.

    Mada se u svim medijskim izveštajima napominje da je za propast Alpine kriva njena komplikovana holding struktura, koja obuhvata 200 društava, i rizične investicije u istočnoj Evropi, nema ni reči o sudbini firmi koje je Alpina osnivala van Austrije u 25 država, među kojima je i Srbija.

    Nikakvih promena nema ni u registrima Agencije za privredne registre, a Koridori Srbije su zatražili zvaničnu informaciju o statusu Alpine Bau GmbH od međunarodnog nadzornog organa Eptisa-Safege-IRD. Prema saznanjima Danasa, odgovor još nisu dobili.

    Alpine je ugovorene rokove već debelo probila. Radovi na deonici Pirot Istok-Dimitrovgrad finansiraju se kreditom koji je Srbiji odobrila EBRD, a Obilaznica Dimitrovgrad kreditom Svetske banke. Ukupna vrednost radova na obe deonice je 59,304 miliona evra, a na njima je završeno od 45 do 85 odsto radova.

    Prema navodima austrijskih medija najveća žrtva propasti Alpine Bau GmbH biće njeni dobavljači i podizvođači, na koje otpada više od milijarde od 1,9 milijardi njenog duga, i mali investitori.

    Alpine Bau GmbH je koristila kredite u 48 finansijskih institucija u Austriji i van nje, a austrijska država je garantovala za polovinu od ukupno 300 miliona evra kredita i Alpine će biti prva firma na kojoj će zakon kojim su se banke obezbedile biti primenjen.

    Alpine inače u Austriji postoji 50 godina, ali od 2012. godine nije više u austrijskom nego u španskom vlasništvu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE