Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Makedonija uslovljava uvoz pšenice i brašna iz Srbije

    Udruženje mlinara i pekara "Žitovojvodina" od resornih ministarstava traži hitne mere recipociteta zbog odluke makedonskih vlasti o uslovljavanju uvoza pšenice i brašna iz Srbije.

    Smatraju da je CEFTA, sporazum o slobodnoj trgovini, grubo prekršen i da zbog takve odluke makedonskih vlasti srpska privreda trpi veliku štetu.

     

    Srpska vlada je već reagovala, a u Privrednoj komori Makedonije smatraju da se pregovorima može doći do kompromisa.

     

    Od 1. jula uvoz merkantilne pšenice i brašna iz Srbije uslovljen je otkupom makedonske pšenice. Svako ko uveze kilogram pšenice iz Srbije mora da kupi i dva kilograma makedonske, a uvoz kilograma srpskog brašna vezan je otkupom pet kilograma pšenice.

     

    "To nije prvi put i obaveza naše vlade je da zaštiti svoju privredu istom merom i na isti način. Postoji lista roba koje mi uvozimo iz Makedonije koji su interesantni i važni za makedonsku privredu. Naša vlada u cilju zaštite treba da odgovori istom merom, reciprocitetom", kaže Sima Matić iz "Žitovojvodine".

     

    Polovina godišnjih makedonskih potreba za pšenicom ili oko 60.000 tona vrednih 13,6 miliona evra dolazi iz Srbije.

     

    U Privrednoj komori Makedonije smatraju da CEFTA sporazum nije prekršen jer postoje klauzule po kojima se domaća privreda tako može štititi do 200 kalendarskih dana.

     

    Vasko Ristovski iz Privredne komore Makedonije smatra da je najbolje da se obe strane ponovo sretnu, razgovaraju i pregovaraju da se nađe najbolje rešenje.

     

    Pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine Bojana Todorović rekao je da se srpska Vlada već obratila predsedavajućem CEFTA i zatražila hitno zasedanje specijalnog zajedničkog komiteta, glavnog tela koje odlučuje o svim spornim problemima.

     

    U slučaju da u kratkom roku redovna procedura ne dovede do rezultata postoji mogućnost uvođenja kontramera, saznaje RTS u Vladi Srbije.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE