Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatske televizije posluju sa minusom

    I dok u Srbiji javni servisi muku muče sa pretplatom i finansiranjem, sva tri nacionalna televizijska emitera u Hrvatskoj prošlu godinu su završila sa minusom.

    Privatni kanal RTL je imao minus od 89,5 miliona kuna, javni server HRT je izgubio 27 miliona, a Nova TV, takođe u privatnom vlasništvu, šest miliona kuna.

     

    Posljednje četiri godine nijedna od tih televizija nije završila s plusom. Zadnji put pozitivno se poslovalo još 2008. godine, kad je HRT imao 134.000 kuna dobiti, a RTL 505.000 kuna. Nova TV, koja je u vlasništvu holandske CME-a, i tada je bila u minusu od 98,4 milijuna kuna.

     

    U međuvremenu se situacija promenila: Nova TV stalno smanjuje minus, pa je nakon 23,8 miliona kuna u 2011. godini gubitak sveden na šest miliona kuna. Nova TV je 2010. prestigla RTL po prihodima, a razlika je u međuvremenu povećana na stotinu miliona kuna. Prošle godine je RTL imao 239 miliona, a Nova TV 341 milion prihoda. Televizija RTL, koja je u vlasništvu njemačke RTL grupe, posluje sa sve većim gubicima.

     

    Oni su 6,5 miliona kuna minusa u 2011. povećali na rekordnih 89,5 milijuna kuna lani. U toj medijskoj kući priznali su da je "2012. godina bila izuzetno teška za RTL Hrvatsku. Ipak, situacija se poboljšala u drugoj polovni godine, i to ne samo početkom emitovanja serije "Sulejman veličanstveni", koja je postigla izuzetne rezultate kod gledalaca i oglašivača.

     

    RTL Hrvatska bila je na pozitivnoj nuli u drugoj polovici 2012., a operativni tok novca bio je na nuli tekom cele godine", napominju na RTL-u.

     

    Jedino na HRT-u nema drastičnih skokova u poslovanju: lani su izgubili 27 milijuna kuna, neznatno više nego 2011. godine. HRT je rekordni minus od 105,7 milijuna kuna zabeležio 2009. godine. Prihod HRT-a stabilan je i već se godinama vrti oko 1,5 milijardi kuna.

     

    "Prema Financijskom planu za ovu godinu, HRT planira prihode u iznosu od 1,392.000.000 kuna, a rashode u iznosu od 1.391.980.000 kuna, dakle planirana je dobit od oko 20.000 kuna. U prvih šest meseci ove godine ostvarena je dobit od 38 milijuna kuna", rečeno je na HRT-u.

     

    Prema registru Agencije za elektroničke medije, HRT ima najviše kanala, četiri. Nova ima dva programa Nova TV i Doma TV, koliko ih ima i RTL, a moguće je da oba emitera uskoro, ukoliko pobede na konkursu Veća za elektroničke medije, dobiju još po jedan kanal, specijalizirani zabavni program Nova Pro i specijalizirani program za decu i mlade RTL kockica.

     

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE