Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ozvaničeno partnerstvo Jata i Etihada

    Vlada Srbije i Jat Airways potpisali su danas sa Etihad Airways sporazum o strateškom partnerstvu kojim će kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postati vlasnik 49 odsto kapitala srpske avikompanije.

    Sporazum su potpisali prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Etihada James Hogan, a svečanosti su prisustvovali i premijer Srbije Ivica Dačić i ministar finansija i ekonomije Mladjan Dinkić.

    Vlada Srbije će zadržati 51 odsto vlasništva u Air Serbia, a kako je ranije najavljeno preuzeće 195 miliona evra dugovanja Jat ervejza i obavezu da isplati socijalni program za višak radnika.

    Jat Airways će promeniti ime u Air Serbia.

    Etihad će, kako je rekao Hogan, preuzeti upravljanje kompanijom od 1. oktobra, a Vučić je najavio da će do kraja godine flota biti dobiti 10 novih aviona.

    Planirano je da Etihad uloži 40 miliona dolara u zajedničku kompaniju i obezbedi još 60 miliona evra kroz krediitne linije.

    Jat Airways sada ima 1.250 zaposlenih i flotu od 10 aviona tipa "boeing 373-300" i četiri ATR-a 72.

    Srpska aviokompanija s Etihadom kao strateškim partnerom imaće flotu od 10 novih Airbus aviona tipa "A319" i četiri ATR 72-500, dok će Boeingovi avioni koje Jat sada koristi leteti kod ćerki-firmi kao što je Aeromak u Makedoniji ili na Bliskom istoku.

    Sa Jat Airways u partnerstvo idu i ćerke-firme Jat Catering i Support i u te firme u naredne tri godine Etihad i država Srbija bi trebalo da ulože po 20 miliona dolara.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE