Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stranci savetuju Srbiju: Stižu Stross Kahn i britanski ministri

    Srbija je, čini se, sve bliža dovođenju Dominique Stross Kahna na mesto savetnika u Vladi. Prema pisanju Blica u prilog tome da se u razgovorima otišlo daleko govori i činjenica da bi sa nekada prvim čovekom MMF-a već sutra trebalo da se sastane i Aleksandar Vučić.

    Stross Kahn trebalo bi da pruži savete koji bi se odnosili na restrukturiranje javnih finansija i javnog duga kao jednog njihovog dela. svojim iskustvom trebalo bi da ukaže i na neophodne mere za podsticanje privrednog rasta i novog aranžmana sa MMF. Njegovo iskustvo ne bi bilo zanemarljivo ni u iznalaženju mogućnosti otvaranja novih radnih mesta, a tokom njegovog mandata na mestu ministra finansija Francuske zaposleno je više od 300.000 ljudi.<

    List navodi da je Stross Kahn zainteresovan za poziciju savetnika Vlade Srbije i da bi uskoro trebalo da pošalje preliminarni plan rada. Plata stranog stručnjaka nije bila tema razgovora, a izvesno je da će doći sa 10 ili 15 svojih ljudi.

    Vicepremijer Aleksandar Vučić razgovarao je sa dvojicom britanskih političara i stručnjaka o mogućnosti da budu njegovi savetnici za privredu, piše  list Danas.

    U pitanju su Stephen Byers, laburista i član kabineta premijera Tony Blaira, i Peter Lilley, konzervativac s funkcijama  u vladama Margaret Tacher i Johna majora, a trenutno je poslanik u Parlamentu Velike Britanije.

    Sagovornici Danasa iz Londona, bliski Foreign officeu, procenjuju da se među razlozima za Vučićevo interesovanje za potencijalne saradnike iz ove zemlje nalazi i to što Michael devenport, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu, u septembru preuzima dužnost šefa Delegacije EU u Srbiji, pa bi snažna ’britanska veza’ mogla da bude i te kako korisna srpskoj vladi.

    Još nije jasno da li bi stranci u rekonstruisanoj vladi dobili isključivo savetničke pozicije ili bi bili i ministri.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE