Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Koridori Srbije traže od Alpine 78,3 miliona evra

    Preduzeće Koridori Srbije podnelo je Trgovinskom sudu u Beču potraživanje od austrijske kompanije Alpine, koja je bila angažovana na izgradnji Koridora 10, u vrednosti od 55 miliona evra i odštetni zahtev za propuštenu dobit za naplatu putarine od 23,3 miliona evra, izjavio je direktor Koridora Dmitar Ðurović.

    Koridori Srbije su podneli prijavu za potraživanje u predviđenom roku do 16. avgusta i ta potraživanja biće predmet analize nadlaženih institucija u Austriji, rekao je Ðurović dodajući da je neizvesno koliko će taj proces trajati.

    Ðurović je kazao da će tender za završetak radova na izgradnji Koridora 10, od Pirota do Dimotrovgrada, biti pokrenut u sledećih 30 dana po najkraćoj proceduri, kako bi radovi na toj deonici mogli da se nastave početkom građevinske sezone u narednoj godini.

    Prema nekim procenama, stečajni postupak u Alpini, koja je proglasila bankrot, trajaće najmanje čeitiri godine, nakon čega će Srbija moći da naplati svoja potraživanja.

    Potraživanja Koridora Srbije od 55 miliona evra podrazumevaju nadoknadu za štetu zbog kašnjenja, troškove: neophodne za završetak radova, za angažovnje stručnog nadzora do završetka projekta, za sanaciju oštećenja prilaznih puteva gradilištima, obezbeđenje gradilišta i angažovanje pravnih zastupnika, naveo je Ðurović.

    "Prvi put su prijavljena i potraživanja Republike Srbije prema nekom izvođaču za propuštenu dobit od naplate putarine", naglasio je Ðurović, i dodao da se ona temelji na procenama iz studije opravdanosti na osnovu koje je doneta odluka o izgradnji autoputa.

    Ðurović je objasnio da Srbija ne bi mogla da angažuje domaće podizvođače koji već rade na toj deonici, direktnom pogodbom, kao glavne izvođače odnosno bez tendera, jer se tome protive finansijeri – Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj.

    Prema njegovim rečima, Ministarstvo saobraćaja bi moglo da pokrene inicijativu u vladi da se donese takva odluka, ali bi onda morali sami da finansiramo završetak radova, ali tek iz budžeta za narednu godinu, tako da opet ne bi tako dobili na vremenu.

    Ðurović je kazao da je prva bankarska garancija u iznosu od 65,9 miliona dinara juče naplaćena od Alpine, posredstvom Unicredit banke u Srbiji.

    Nezavanično se procenjuje da ukupni dugovi Alpine, čiji je vlasnik španski FCC, iznose oko četiri milijarde evra na globalnom nivou, rekla je direktorka sektora za pravne poslove u Koridorima Srbije Nina Valčić.

    Sve firme iz Srbije mogu do kraja godine da prijave svoja potraživanja prema Alpini, s tim što taksa za prekoračenje predviđenog roka – 16. avgusta ove godine, iznosi 50 evra, kazala je Valčićeva.

    Koridori Srbije su započeli proceduru naplate bankarskih garancija za obavljanje posla u vrednosti of 5,14 miliona evra i bankarske garancije za povraćaj avansa u iznosu od 2,73 miliona evra.

    Alpina je bila angažovana na dve deonice istočnog kraka Koridora 10: Pirot Istok – Dimitrovgrad i obilaznici Dimitrovgrad. Ukupna vrednost ugovorenih poslova za obe deonice iznosi 59,3 miliona evra i za sve izvedene radove ukupno je plaćeno, kako je ranije saopšteno, nešto manje od 29,5 miliona evra. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE