Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Simpo ima rok do četvrtka

    Kompanija Simpo ima rok do četvrtka 22. avgusta da, ili plati porez koji duguje ili da pristane na konverziju poreskog duga, što zapravo podrazumeva da će država postati većinski vlasnik kompanije.

    U Simpu za B92 kažu da će u četvrtak, na sednici Izvršnog odbora, doneti konačnu odluku i da će učiniti sve kako kompanija ne bi bila u blokadi.

    Simpo je u ovom trenutku najveći poreski dužnik u Srbiji, duguje čitavih 5,7 milijadi dinara, odnosno 50 milona evra.

    Odlučeno je da ova privatna kompanija neće biti izuzetak i dug joj neće biti oprošten, a praksa ne plaćam poreze zato sam na bilo koji način povlašćen, više nije moguća, kaže Aleksandar Ljubić iz Ministarstva finansija.

    Ako žele da izbegnu blokadu kompanije, a u Simpu nam je rečeno da im je to na prvom mestu, država im nudi konverziju duga. To bi zapravo značilo da će država postati većinski vlasnik ove kompanije.

    Država će kada stekne vlasništvo steći i upravljanje nad preduzećem, a tada će menadžment tog važnog preduzeća koje zapošljava 4, 5 hiljade ljudi, morati u što kraćem roku da konsoliduje kompaniju, kaže Ljubić.

    I budući ministar finansija Lazar Krstić nastaviće, kaže, politiku nulte toleranicije za neplaćanje poreza, a takvu politiku podržava i Privredna komora.

    Gradske vlasti u Vranju saopštile su da očekuju da najviši državni organi pronađu najbolje rešenje za opstanak Simpa.

    Ne samo rukovodstvo lokalne samouprave, već i najveći broj građana Vranja i Pčinjskog okruga duboko su zabrinuti za sudbinu Simpa koji je ostao jedini veliki privredni kolektiv, ne samo na ovom području već i u čitavoj zemlji, kaže se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE