Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Microsoft kupuje Nokiu

    Prema sporazumu, Microsoft će platiti 3,79 milijardi evra za nekada najboljeg proizvođača mobilnih telefona i 1,65 milijardi za patente ove kompanije.

    Microsoft je pristao da plati cifru od 5,44 milijarde evra za Nokiu, uključujući i prava na patente finske kompanije koja je nekada bila najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu.

    Nokia, nekadašnji lider na tržištu mobilnih telefona zapala je u poslednjih godinu dana u finansijske probleme jer je izgubila tržišni udeo zbog velikog uspeha smart telefona Samsunga i Applea.

    Godine 2011. Nokia je sklopila partnerstvo s Microsoftom o korišćenju njegovih Windows Phone softvera za telefone, a iste godine na čelo kompanije dolazi Stephen Elop.

    Kako bi poboljšao finansijsku poziciju finske kompanije, Elop je poslednjih godinu dana smanjio broj zaposlenih za 20 hiljada a početkom ove godine ukinuo je i isplatu dividende.

    Nokia je nedavno saopštila da je prodaja mobilnih telefona u drugom tromesečju pala za 27 odsto, dok je u poslednjih devet tromesečja njen gubitak iznosio više od pet milijardi evra.

    "Za kompaniju Nokia ovo je jedan od najvažnijih momenata, kako u pogledu promena same kompanije, tako i u finansijskom pogledu. Spremni smo za novo poglavlje!", rekao je Risto Silasma, direktor Upravnog odbora kompanije Nokia i novi generalni direktor Nokia ogranka u kompaniji Microsoft.

    "Sada na još bolji način možemo da iskoristimo saradnju sa Microsoftom i iskombinujemo je sa našom ekspertizom, nagrađivanim dizajnom i globalnom prodajom" rekao je dosadašnji direktor kompanije Nokia koji će sa još nekoliko najbitnijih ljudi preći u Microsoft.

    Stiven Elop više neće biti generalni direktor Nokiae i on se pomera na mesto izvršnog podpredsednika Nokia Devices & Services ogranka finske kompanije.

    Microsoft i Nokia u ovom trenutku prema poslednjim procenama stručnjaka drže između pet i sedam odsto svetskog OS tržišta.

    Kompanija Microsoft postaje vlasnik kompanije Nokia, njenih patenata, HERE navigacije, linije Asha, linije običnih Series 40 telefona, Lumia smartfon linije, ali i vlasnik ekskluzivnih partnerskih prava sa Qualcommom, koji će biti posebno zanimljiv u budućnosti.

    U Microsoft prelazi oko 32.000 zaposlenih iz Nokia kompanije, a sedište, prema odluci Microsofta biće Finska. Uskoro će biti započeta izgradnja najmodernije zgrade sa data centrom u toj evropskoj zemlji. Američki Microsoft će u izgradnju i modernizaciju Nokia zgrade u Finskoj uložiti preko 250 miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE