Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pad kreditnog rejtinga Hrvatske

    Kreditna agencija Fitch smanjila je kreditni rejting kao i prognozu za budžetski deficit Hrvatske, usled pada privredme aktivnosti te zemlje.

    Kreditna agencija je smanjila za jedan stepen kreditni rejting Hrvatske na BB+, čime je ušao u spekulativnu kategoriju.

    Agencija obrazlaže ovaj potez pogoršanim fiskalnim izgledima zemlje i padom privredne aktivnosti. Uz ovu ocenu izgledi su označeni kao stabilni.

    Fitch predviđa da će budžetski deficit ove godine iznositi 4,7 odsto od BDP, u odnosu na 3,9 odsto koliko je očekivano u novembru prošle godine.

    Agencija očekuje da će privredna aktivnost u Hrvatskoj opasti ove godine za 0,9 odsto, a do sada je očekivala rast od 0,3 odsto.

    Javni dug treba da dostigne 66 odsto od BDP 2016. godine u odnosu na 62 odsto predviđeno ranije, navela je agencija.

    Hrvatska privreda je u recesiji ili u stagnaciji poslednje četiri godine. Privredna aktivnost je pala za 0,7 odsto u drugom tromesečju, a analitičari predviđaju za celu godinu pad BDP od 0,4 odsto.

    Druga velika agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard and Poor`s najavila je 2. avgusta da planira da 2014. smanji kreditni rejting Hrvatske, koji je sada BB+, zbog pogoršanja ekonomskih pokazatelja.

    U hrvatskom Ministarstvu finansija ne očekuju veće rasprave sa Briselom oko procedure prekomernog deficita, jer će Hrvatska sasvim izvesno ući u tu proceduru nakon što Eurostat 21. oktobra službeno objavi podatke o budžetskom deficitu i javnom dugu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE