Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić: Srbija pred bankrotom!

    Država je pred bankrotom u pravom smislu reči, ali ćemo uraditi sve što je potrebno da se to ne dogodi. Slede teške reforme koje će osetiti pola miliona građana, kaže prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

    Gostujući na TV Prva, Vučić je naveo da je država "pred bankrotom u pravom smislu reči" i najavio da će mere za ekonomski oporavak biti teške i da će pogoditi između 300.000 i 500.000 ljudi.

    Prema njegovim rečima, mora da se smanji nivo plata u javnom sektoru i prvo krenuti od političara, a penzije se neće smanjivati.

    Ako su to populističke mere, onda vi u Fiskalnom savetu i RRA nemojte da primate plate od 200.000, jer to privatni sektor ne može da izdrži, nego primajte bar 20 do 30 hiljada dinara manje, rekao je Vučić.

    kako je rekao, penzije će se obračunavati kao i do sada i rasće ranije predviđenom dinamikom, dok je plan da se smanjivanjem plata u javnom sektoru uštedi između 200 i 230 miliona evra.

    Privatni sektor, koji vuče zemlju napred, ne može da izdrži da u tom sektoru prosečna plata bude 34.000 dinara, a u javnom 47.000. To ne postoji ni u jednoj zemlji na svetu, rekao je Vučić.

    On je objasnio da kapitalizam znači da nije posao države da nalazi posao, nego da to ne onemogući onom ko može da radi. "Nećemo nikome nista da mažemo na hleb, naše je da ne ukidamo mogućnost da se hleb i džem dohvate na polici", rekao je Vučić.

    Air Serbia bolji od Lufthanse

    Vučić je podsetio da je za veoma kratko vreme napravljeno nekoliko dobrih aranžmana i da su dogovorene nove velike strane investicije, što će dati rezultat, a prvi vidljiv biće promotivni let Air Serba za Abu Dabi 26. oktobra.

    Biće možda bolji enterijer i usluga nego u Lufthansi. Kritikuju aranžman sa Etihadom koji nam čini, a Air Serbia postaje najjača kompanija u regionu i uzeće poslove i drugim moćnim kompanijama, među njima i nemačkim, rekao je Vučić.

    Vučić je ukazao i na dva velika posla sa Mubadalom, izgradnju istraživačkog centra i fabrike čipova, kao i fabrike avio delova koje će snabdevati Airbus i Boeing, ističući da bi realizacija samo jednog od ta dva projekta bila velika stvar za Srbiju.

    Prema njegovim rečima, ti poslovi kao i dolazak Boscha koji je okarakterisao kao najmoćniju nemačku firmu i Mercedesa, jesu snažna poruka da možemo napraviti velike rezultate.

    Kredit od UAE kao poklon

    Krediti koje Srbija treba da dobije od Emirata su toliko povoljni da se mogu smatrati poklonom, imajući u vidu uslove, veoma nisku godišnju kamatu, grejs period i period otplate, tvrdi Vučić.

    Taj kredit dobijamo po kamatnoj stopi od 2,5 posto, rekao je Vučić i dodao da očekuje aranžman da kamata bude i manja od jedan posto, da se nada da će biti 0,5 posto, sa pet godina grejs perioda, a na period od 20 godina.

    Polovina kredita Abu Dabi Development fonda u ukupnom iznosu od 400 miliona dolara, prema najavama vicepremijera, biće uložena u poljoprivredu, a drugi kredit, kako kaže, tiče se specijalne odluke šeika Muhameda da do kraja godine Srbija dobije milijardu dolara.

    Ovaj kredit će jednim delom od 500 miliona služiti za vraćanje najskupljih kredita, kako bi u 2015. godini smanjili fiskalni deficit za 0,25 odsto, a drugi deo će biti 'ubačen' u privredu.

    Drugih 500 miliona, ubacićemo u našu privredu, pod punom kontrolom, a ne da se troši na jahte, avione, naglasio je Vučić i dodao da se nada da će do kraja 2014. taj kredit biti dve ili tri milijarde dolara.

    Prethodna vlast, MMF i Telekom

    On je rekao da je zemlja upropašćena neodgovornim ponašanjem bivših vlasti i da je sada pred Srbijom neizbežno – mere usmerene na to da se za dva do dva i po odsto smanje fiskalni deficit, što znači dodatne uštede od 800 miliona evra.

    Moramo sa smanjimo subvencije koje iznose više od milijardu evra, rekao je Vučić. Stoga razgovaramo i o solidarnom porezu, i o ukidanju bonusa u MUP i Ministarstvu odbrane i smanjenju plata u javnom sektoru.

    On je rekao da je javni dug prethodna vlast za samo četiri godine uvećala sa 40 na 60 odsto BDP. Javni dug je rastao geometrijskom progresijom i taj rast se, planiranim merama, može zaustaviti 2016. godine, procenio je vicepremijer.

    Osvrćući se na predloge Međunarodnog monetarnog fonda, on je rekao da će neki biti prihvaćeni, da će se napraviti aranžman sa MMF, da će nam pasti kreditni rejting, ali ne više puta, nego jednom.

    Kada je reč o Telekomu Srbija, Vučić je najavio da će pokušati da se ta kompanija proda za milijardu i po do dve milijarde evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE