Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prve pare iz Emirata idu u Mačvu

    Zamenik šefa Komiteta za saradnju Srbije s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) Mladjan Dinkić rekao je danas će prva sredstva kreditnog fonda te zemlje namenjena investiciji u navodnjavanje biti usmerena u region Mačve.

    "Iz prve tranše kredita iz UAE jedna četvrtina će biti usmerena u region Mačve za navodnjavanje 8.000 hektara, a to je oko 22 miliona evra. Za to su zasluzzne lokalne samouprave Šapca i Bogatića koje su prve uradile studije izvodljivosti projekta", rekao je Dinkić tokom posete Šapcu.

    On je najavio da će ugovor o realizaciji kredita iz UAE biti potpisan do kraja oktobra.

    Dinkić je kazao da je kredit fonda UAE s godišnjom kamatnom stopom od 2,5 odsto na period od 20 godina i grejs periodom od pet godina.

    Cilj projekta navodnjavanja je, kako je objasnio, da poljoprivrednici uvećaju višestruko prinose bez "pomoći Boga i gledanja u nebo".

    Prema rečima Dinkića, Srbija izvozi tri puta manje poljoprivrednih proizvoda po hektaru obradive površine od Hrvatske, a 30 puta manje od Holandije.

    Ukupna prva tranša kredita koji Srbiji za navodnjavanje daje Abu Dhabi Development fonda je 100 miliona evra, a novac je namenjen opremi za navodnjavanje 25.000 hektara zemljišta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE